Начин на приготвяне
Кускусът се слага да заври в 500 мл вода. Когато заври, се прибавя бульонът, намаля се котлонът на най-ниската степен и се оставя, докато кускусът поеме всичката течност.
По някое време може да се отвори да се разбърка, за да не залепне. Ако кускусът е поел всичката вода, но все още не е съвсем добре сварен, се добавя още малко, разбърква се и се оставя да поеме и нея.
В отделна тенджера се загрява горе-долу същото количество вода. Когато заври, се слага в нея измитият спанак (цели листа, не накъсан). Оставя се за няколко минути, докато омекне всичкият.
Вади се и се облива с ледена вода. След това се отцежда добре и се изстисква колкото е възможно повече от водата.
В сгорещено олио се позапържва лукът и се оставя още няколко минути на слаб котлон, докато лукът омекне и стане прозрачен. Ако започне да залепва, се добавя съвсем малко вода. След това се прибавят се сухите подправки, наситненият чесън, изцеденият нахут и се разбърква добре.
Прибавят се на дребно нарязаните домати, доматеното пюре и малко лимонов сок. Налива се 1/4 - 1/2 ч.ч. вода. Добавя се и половината от наситнения магданоз. Оставя се около 5 минути, като от време на време се разбърква.
Топката изстискан спанак се нарязва и се прибавя при останалите зеленчуци. Оставя се още няколко минути да се смесят вкусовете.
Накрая се прибавя и останалият магданоз, разбърква се всичко и се сваля от котлона.
Спанакът с нахут по арабски се сервира с малко от кускуса и 1 лъжица кисело мляко по желание.