Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Спанак с нахут по арабски

Спанак с нахут по арабски

Рая АндоноваРая Андонова
Мастър Шеф
7785k1k3k11
Спанак с нахут по арабски
Снимка: Рая Андонова
1 / 3
05/11/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
35 мин.
Порции
4
"Екзотика в чиния под формата на спанак с нахут по арабски - красива и вкусна чиния, която не бива да изпускате"

Необходими Продукти

  • кускус - 150 грама
  • зеленчуков бульон - 1 кубче
  • лук - 1 глава
  • лимон - прясно изстискан сок
  • спанак - 500 гр (около 300 г само листа)
  • чесън - 2 скилидки
  • кориандър - 1 ч.л.
  • кимион - 1 ч.л.
  • канела - 1 к.л.
  • червен пипер - 1 к.л.
  • джоджен - 1 - 2 щипки
  • сол
  • черен пипер - на вкус
  • олио
  • нахут - 1 консерва
  • домати - 2 бр., по - малки и меки
  • доматено пюре - 1 с.л.
  • магданоз - 1/3 връзка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Кускусът се слага да заври в 500 мл вода. Когато заври, се прибавя бульонът, намаля се котлонът на най-ниската степен и се оставя, докато кускусът поеме всичката течност.

По някое време може да се отвори да се разбърка, за да не залепне. Ако кускусът е поел всичката вода, но все още не е съвсем добре сварен, се добавя още малко, разбърква се и се оставя да поеме и нея.

В отделна тенджера се загрява горе-долу същото количество вода. Когато заври, се слага в нея измитият спанак (цели листа, не накъсан). Оставя се за няколко минути, докато омекне всичкият.

Вади се и се облива с ледена вода. След това се отцежда добре и се изстисква колкото е възможно повече от водата.

В сгорещено олио се позапържва лукът и се оставя още няколко минути на слаб котлон, докато лукът омекне и стане прозрачен. Ако започне да залепва, се добавя съвсем малко вода. След това се прибавят се сухите подправки, наситненият чесън, изцеденият нахут и се разбърква добре.

Прибавят се на дребно нарязаните домати, доматеното пюре и малко лимонов сок. Налива се 1/4 - 1/2 ч.ч. вода. Добавя се и половината от наситнения магданоз. Оставя се около 5 минути, като от време на време се разбърква.

Топката изстискан спанак се нарязва и се прибавя при останалите зеленчуци. Оставя се още няколко минути да се смесят вкусовете.

Накрая се прибавя и останалият магданоз, разбърква се всичко и се сваля от котлона.

Спанакът с нахут по арабски се сервира с малко от кускуса и 1 лъжица кисело мляко по желание.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: