Начин на приготвяне
При арабското кьопоолу олиото и оцетът са заменени от зехтин и лимонов сок, а магданоза от мента. Тънките, хрупкави питки и сусамът допълнително допринасят за ориенталския вид и вкус на тази разядка.
Измийте и разполовете надлъжно на две патладжаните. Направете процепи и натрийте със сол.
Оставете зеленчуците така за 30 минути да отделят горчивия си сок и ги изплакнете и подсушете.
В процепите пъхнете скилидки чесън - по една на половинка патладжан.
Подредете чушките в намазнена или покрита с хартия за печене тава. До тях сложете и патладжаните, поръсете със мазнина и изпечете за около 35 минути в загрята на 190-200 градуса фурна.
Наглеждайте чушките и ако са готови, по-рано ги извадете.
За кьопоолуто зелената чушка може да се сложи и сурова, но тогава е добре разядката да престои преди да се поднесе, за да се маринова и омекне чушката.
Когато зеленчуците са готови и вече изстинали, ги накълцайте и смесете в купа.
Добавете сол, лимонов сок, зехтин, накълцана прясна мента и счукани две скилидки чесън.
Разбъркайте добре и поднесете с поръска от сусам и запечен хрупкав арабски хляб.
Добър апетит!