Gotvach.bg»Рецепти»Предястия»Разядки»Кьопоолу по арабски

Кьопоолу по арабски

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Кьопоолу по арабски
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 5
16/09/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
55 мин.
Порции
4
"Разбъркайте добре това кьопоолу и поднесете с поръска от сусам и запечен хрупкав арабски хляб"

Необходими Продукти

  • патладжани - 2 бр.
  • червени чушки - 2 бр. червени
  • чушки - 1 бр. зелена
  • домати - 1 бр.
  • мента - 4 стръка, само листата
  • чесън - 6 скилидки (4 - те са за печене)
  • лимонов сок - от 1/2 цитрус (или на вкус)
  • зехтин - 1/2 ч.ч.
  • сол - на вкус
  • сусам - за поръсване
  • арабски тънък хляб - 2 питки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

При арабското кьопоолу олиото и оцетът са заменени от зехтин и лимонов сок, а магданоза от мента. Тънките, хрупкави питки и сусамът допълнително допринасят за ориенталския вид и вкус на тази разядка.

Измийте и разполовете надлъжно на две патладжаните. Направете процепи и натрийте със сол.

Оставете зеленчуците така за 30 минути да отделят горчивия си сок и ги изплакнете и подсушете.

В процепите пъхнете скилидки чесън - по една на половинка патладжан.

Подредете чушките в намазнена или покрита с хартия за печене тава. До тях сложете и патладжаните, поръсете със мазнина и изпечете за около 35 минути в загрята на 190-200 градуса фурна.

Наглеждайте чушките и ако са готови, по-рано ги извадете.

За кьопоолуто зелената чушка може да се сложи и сурова, но тогава е добре разядката да престои преди да се поднесе, за да се маринова и омекне чушката.

Когато зеленчуците са готови и вече изстинали, ги накълцайте и смесете в купа.

Добавете сол, лимонов сок, зехтин, накълцана прясна мента и счукани две скилидки чесън.

Разбъркайте добре и поднесете с поръска от сусам и запечен хрупкав арабски хляб.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка: