Gotvach.bg»Рецепти»Сладка»Рачел»Традиционен рачел от тиква

Традиционен рачел от тиква

редакция:
Христинка КолеваХристинка Колева
Иноватор
2764k7181
Традиционен рачел от тиква
Снимка: Христинка Колева
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
45 мин.
Общо
45 мин.
"Домашен рачел от тиква - хапвайте директно или добавен в любими сладкиши"

Необходими Продукти

  • тиква - 1.500 г изчистена
  • захар - 3 кг
  • лимонтузу - 1 ч.л.
  • индрише - 4 листенца
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Тиквата се нарязва на парченца. Поставя се във варна вода.

Варната вода се приготвя като към 5 л вода се прибавят 250-300 г гасена вар. Оставя се да се утаи и се взема само бистрата вода.

Тиквата се третира по този начин, за да останат цели парченцата тиква.

Тиквата престоява 2-3 часа и след като се извади от варната вода, се измива много хубаво през няколко води.

Захарта се залива с 500 мл вода и се сварява сироп. Прибавят се парченцата тиква и лимоновата киселина.

Рачелът се вари на силен огън. Малко преди да е готово сладкото, се отмества от котлона и се оставя да престои 12 часа. По този начин парченцата тиква се напълват със сока от сладкото от тиква.

Рачелът се доварява, като се пробва по метода на капка върху чиния, да не се разлива.

Прибавя се индришето.

Рачел от тиква се насипва в затоплени бурканчета, които се обръщат с капачките надолу до пълното им изстиване.

Ако тиквения рачел ти харесва, опитай непременно и рецептите ни за рачел от дюли или този рачел с грозде.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Колко количество и кога се добавя глюкоза към рачела от тиква?
28.10.2024 14:53
1
1
Покажи всички подкоментари
Анонимен
Анонимен
Три килограма захар и само 500 мл.вода?!
14.11.2023 15:32
1
1
Покажи всички подкоментари
Анонимен
Анонимен
Колко вода на колко тиква и захар
11.11.2023 03:47
2