Традиционен рачел от тиква

Христинка КолеваХристинка Колева
Готвач
164
2k
534
380
06/11/2020
"Домашен рачел от тиква - хапвайте директно или добавен в любими сладкиши"
Приготвяне45 мин.
Общо45 мин.
Сготви+1 точка
13 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо26 748
  • Преглеждания за месеца763
  • Преглеждания за седмицата27
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена13

Необходими Съставки

  • тиква - 1.500 г изчистена
  • захар - 3 кг
  • лимонтузу - 1 ч.л.
  • индрише - 4 листенца
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Тиквата се нарязва на парченца. Поставя се във варна вода.

Варната вода се приготвя като към 5 л вода се прибавят 250-300 г гасена вар. Оставя се да се утаи и се взема само бистрата вода.

Тиквата се третира по този начин, за да останат цели парченцата тиква.

Тиквата престоява 2-3 часа и след като се извади от варната вода, се измива много хубаво през няколко води.

Захарта се залива с 500 мл вода и се сварява сироп. Прибавят се парченцата тиква и лимоновата киселина.

Рачелът се вари на силен огън. Малко преди да е готово сладкото, се отмества от котлона и се оставя да престои 12 часа. По този начин парченцата тиква се напълват със сока от сладкото от тиква.

Рачелът се доварява, като се пробва по метода на капка върху чиния, да не се разлива.

Прибавя се индришето.

Рачел от тиква се насипва в затоплени бурканчета, които се обръщат с капачките надолу до пълното им изстиване.

Да ви е вкусно!

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар