Начин на приготвяне
Внимание! Хубавото цвекло е плоското. Хубавата майонеза не е българска. Търсете френска или руска (Провансаль Махеев в магазините Берьозка). Чесънът може да бъде заменен с няколко капки чесново олио. Какво е това? Много практична работа.
Когато имам малко свободно време, аз почиствам няколко глави чесън и скилидките ги слагам в буркан, а после ги заливам с олио и ги прибирам в хладилника. Така винаги имам подръка почистен чесън, а олиото, в което е киснал, ползвам за пикантна подправка.
И така. Сваряваме цвеклото в тенджера под налягане 1 час на тих огън. След охлаждането го почистваме от кората и го настъргваме на ситното ренде.
Капваме му няколко капки от чесновото олио или му слагаме 1 скилидка смачкан чесън. Прибавяме сол на вкус, малко черен пипер и майонезата. Вкусът е много особен, но изключително приятен. Да не говорим колко е полезно.