Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Пай»Спаначен пай с картофи

Спаначен пай с картофи

Рая АндоноваРая Андонова
Мастър Шеф
7384k1k3k10
Спаначен пай с картофи
Снимка: Рая Андонова
1 / 4
15/11/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
55 мин.
Порции
4
"Към вас се задава спаначеният пай с картофи и ви съветваме да го посрещнете с отворени обятия"

Необходими Продукти

  • спанак - 200 г (изчистен)
  • картофи - 2 - 3 бр.
  • лук - 1 глава, по - малка
  • чесън - 1 скилидка, по - голяма
  • джинджифил
  • кориандър
  • куркума
  • кимион
  • сол
  • черен пипер
  • лимон - прясно изцеден сок
  • кори за баница - 4 бр.
  • олио
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Картофите се сваряват. Когато изстинат, се обелват и намачкват с уред за картофи, но не трябва да стават на гладко пюре.

Лукът и чесънът се нарязват на ситно. Слагат се в сгорещено олио да се запържат заедно с подправките.

След това се добавя спанакът и се разбърква да се смесят добре. Тенджерата се захлупва, докато омекне спанакът и се свие.

Капакът се маха и се оставя още малко тенджерата на котлона, докато изври повечето вода, отделила се от спанака.

Когато се свали от огъня, към спанака се прибавят намачканите картофи и се разбърква добре. Добавя се още сол на вкус, ако има нужда.

Сместа се оставя да поизстине.

Корите се нареждат една върху друга и се разрязват през средата по ширина, за да станат 8 по-малки.

Малка тавичка се намазнява леко с олио. В нея се слага 1 от листовете, като краищата се оставят да стърчат извън тавата, и се намазва леко с олио. Напреки на този лист се слага втори и също се намазва. Третият се слага на около 45 градуса от втория и отново се намазва. Четвъртият се поставя напреки на третия и се намазнява отгоре.

В застланата тавичка се разпределя плънката равномерно.

Взима се 1 лист от корите и се нагъва на хармоника. Поставя се върху плънката. Същото си прави и с още 1 лист, който се слага до първия. Намазват се леко с олио.

По същия начин се нагъват и последните 2 листа и се подреждат напреки на другите два. Стърчащите краища от първите листи се прегъват да завият пая отгоре. Накрая отново се намазва с малко олио.

Зеленчуковият пай се пече в предварително загрята фурна на 190 градуса около 20 минути.

Когато се извади от фурната, се напръсква леко с малко вода и се покрива с хавлиена кърпа.

Спаначеният пай с картофи е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: