Начин на приготвяне
От продуктите, предвидени за тестото, се замесва меко тесто, като брашното се пресява с бакпулвера. Покрива се с найлоново фолио и се оставя да престои на стайна температура да си почине, докато приготвяме плънката.
Спанакът се попарва и се изстисква. Поставя се в купа. Към него се прибавя натрошеното сирене, яйцето, леко разбито с вилица и се посолява на вкус. Разбърква се добре, за да се смесят равномерно съставките. В друга чиния отделно се настъргва кашкавалът.
Тестото се разделя на две части.
Върху готварска хартия се разточва кръг от първата част от тестото с диаметър 30 см.
По този начин после ще ни бъде по-лесно пренасянето на пая в тавата. Другата част от тестото се разточва на кръг извън хартията със същия диаметър. Първият кръг се поръсва с галета. Тя ще поеме влагата, останала в спанака.
Начин на оформяне:
По средата на първата разточена кора се поставя една четвърт от спаначената плънка във форма на топче. Останалата част от плънката се нанася в кръг на разстояние от спаначеното топче и на малко разстояние от ръба. Поръсва се отново с галета върху плънката, а върху галетата се разпределя настъргания кашкавал.
Покрива се с втория разточен лист. Точно в центъра се поставя купичка с отвора надолу върху спаначеното топче. Натиска се леко, като по този начин ще се получи вдлъбнатина. По периферията двете кори се притискат с помощта на вилица. С нож корите се срязват на ивици с ширина 2 см, като разреза стига до ръба на купичката.
Всяка парче леко се усуква, така, че плънката да е нагоре. Купичката се отстранява и паят се намазва с разбит жълтък с лъжичка зехтин. По желание се поръсва със семена.
Оформеният пай се премества с хартията в подходяща тава. Пече се на 180 градуса за 30 минути в предварително загрята фурна.