Начин на приготвяне
За тази селска баница със спанак и сирене пресявам брашното и добавям солта, зехтина, оцета и накрая бавно водата. Замесете меко тесто, покривам с кърпа и оставям за половин час да почине. Режа на 8 топки - 4 отдолу и 4 отгоре.
Тавата я намазваме с зехтин. Разточвам първо четирите кори и всяка една поръсвам със зехтин.
Слагам пълнежа (в моя случай спанак и сирене) и отгоре разточвам останалите 4 кори. Намазва със зехтин или с масло отгоре.
Нарязвам баницата със спанак и пека в силно загрята фурна на 170 до градуса за 40 минути или - в зависимост от фурната.
За пълнежа:
Запържете леко пресен лук и копър, след това добавям спанака и накрая добавям сол, черен пипер и мента оставям за 5 минути.
Оставям настрана и след като изстине, добавям сирене. Ако има течност, изцедете.