Начин на приготвяне
Двата вида брашно се пресяват в купа и се смесват със солта. В средата се прави кладенче и в него се сипва леко затопленото прясно мляко, захарта и маята. Разбърква се.
При сухата инстантна мая не е нужно да чакате да шупва, направете го, но само ако ползвате жива мая.
В кладенчето се слагат двата вида сметана, леко разбитите яйца и олиото. В някои рецепти се добавя повече мазнина, но в случая не е нужно, тъй като сметаните са достатъчно маслени.
Започва да се бърка с дървена лъжица до получаване на хомогенна смес, по-гъста от смес за палачинки. Трябва да е разтеглива и гладка.
Ако има прекалена резистентност при бъркане, налейте още течност - мляко или сметана. Ако пък ви се получи рядка добавете малко брашно - от елда или от бялото пшенично.
Покрийте купата с чиста кърпа и оставете рядкото тесто за блини да удвои обема си за около 30-40 минути.
Намазнете тиган с незалепващо покритие и го загрейте на умерен огън. Слагайте от сместа и с лъжица оформяйте във вид на блина. Печете до златисто от двете страни.
Поднесете вкусните сметанови блини топли със сладка или солена плънка по ваш избор.
Добър апетит!