Начин на приготвяне
Отделете половината прясно мляко и го сложете да кипне. Щом това стане, го оставете настрани, за да изстине - до приятно топла температура.
Щом това стане, се добавя в него натрошете маята и добавете брашното от елда (пресято). Разбъркайте до получаване на гъста каша и оставете на топло за около един час.
През това време отделете жълтъците от белтъците. Оставете ги на стайна температура.
В останалото мляко добавете брашното, жълтъците, сметаната и каймака. Разбъркайте с миксер и към тази смес изсипете и кваса с елда.
В отделна купа разбийте белтъците с щипка сол и една 1 ч.л. захар. Щом станат на гъста и бяла пяна, започнете да я прибавяте към основната смес за блините. Вече бъркайте само с дървена или силиконова лъжица, с леки и плавни движения. Не бива да спада обемът на сместа.
Загрейте тигана за палачинки на средно силна степен. С черпак вземете от сместа и изсипете под формата на кръг.
Изпечете болярските блини от двете страни, като при обръщането им ги намазвате с масло.
Болярските блини поднесете с хубав и качествен мед.
Коментари