Начин на приготвяне
В купа се смесват сухите съставки - брашно, царевично нишесте, захар и сол, и се разбъркват добре.
Към тях се налива млякото, след това се добавя олиото и ванилията, ако ще се използва такава. Водата се добавя на части накрая, докато се разбърква.
Сместа става гъста също колкото тази за обикновените палачинки, които се правят с мляко и яйца.
В загрят тиган за всяка палачинка се капва съвсем малко олио и се сипва по 1 черпак от сместа. Разстила се бързо с накланяне на тигана, за да стане кръг. Когато е готова палачинката от едната страна, се обръща със шпатула да се изпече и от другата страна. Същото се повтаря и с останалата част от сместа.
Готовите веган палачинки се поставят в широка плоска чиния, която се покрива с още една такава чиния, за да стоят топли и да не изсъхват.
Когато всички палачинки са готови, двете чинии, в които са събрани палачинките, се обръщат наопаки и се маха тази, която вече е отгоре. Така се започва с първата извадена палачинка.
Палачинките се намазват със сладко или солено по избор и се навиват.
Тези веган палачинки не стават сухи или хрупкави, а остават меки и имат абсолютно същата текстура, вид и вкус като на обикновените палачинки.