Начин на приготвяне
Макароните се слагат да се варят в подсолена вода.
През това време се нарязват гъбите на по-едро и броколите се разделят на розички, ако ще се използват пресни. Чесънът се наситнява.
В сгорещено олио се запържват леко гъбите и към тях се добавят броколите. Поръсва се малко сол, разбърква се добре и се захлупва тенджерата.
В друга тенджерка се сгорещява олио и в него се запържва чесънът за няколко минути, докато започне да покафенява леко. Тогава се слага брашното и бързо се разбърква. След това се налива 1 1/2 ч.ч. от млякото на части при бързо разбъркване, за да се разтвори брашното и да няма бучки. За по-лесно може сосът да се бърка с тел.
От гъбите и броколите ще се е отделила течност. Когато сосът се е сгъстил с използваното досега мляко, се налива и част или повечето от течността на зеленчуците и отново се разбърква. Ако и тогава все още е доста гъст сосът, се налива и от останалата 1/2 ч.ч. от млякото. Налива се накрая лимоновият сос и се подправя със сол и черен пипер на вкус.
Сварените макарони се отцеждат. Към тях се прибавят броколите и гъбите - не е проблем, ако е останала малко течност при тях и се добави и тя, но ако е доста, е по-добре да се изцеди първо. Накрая и сосът се излива върху макароните. Всичко се разбърква добре и макароните с броколи и гъби в бял сос са готови за сервиране.