Gotvach.bg»Рецепти»Паста»Лазаня»Лазаня с кайма, гъби и бял сос

Лазаня с кайма, гъби и бял сос

редакция:
ЗориЗори
Гуру
1k11k5k7
Лазаня с кайма, гъби и бял сос
Снимка: Зори
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
80 мин.
Порции
8
"Сочна, сочна, просто много сочна лазаня с кайма и гъби - да ви видим чиниите."

Необходими Продукти

  • за доматения сос
  • лук - 1 глава
  • чесън - 2 скилидки
  • морков - 1 бр.
  • целина - 1 стрък
  • чушка - 1 бр.
  • печурки - 250 г
  • кайма - 500 г, смес
  • домати - 400 г, смлени
  • червено вино - 60 мл
  • босилек - 1 ч.л.
  • риган - 1 ч.л.
  • сол
  • черен пипер - на вкус
  • за белия сос
  • олио - 4 с.л.
  • масло - 2 с.л.
  • брашно - 50 г
  • прясно мляко - 500 мл
  • сол
  • черен пипер
  • индийско орехче
  • кори за лазаня - 1/2 опаковка от 500 г
  • кашкавал - 150 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Настъргваме лука и моркова, задушаваме ги в олиото с щипка сол, добавяме наситнените гъби и червена чушка, скилидката чесън и след като омекнат, се добавя и каймата.

При непрекъснато разбъркване се готви, докато каймата стане на трохи и побелее, след което се налива виното.

Изчаква се няколко минути, за да се изпари алкохолът, и се добавят смлените домати и 100 мл вода. Добавя се сол и черен пипер на вкус, риган, босилек, и котлонът се намалява, докато сосът се сгъсти.

За белия сос в друг тиган се загрява маслото с олиото и се запържва брашното за кратко. Налива се студеното прясно мляко и при непрекъснато бъркане се изчаква сосът да се сгъсти. Дърпа се от котлона и се подправя с индийско орехче, сол и черен пипер.

Дъното на тавичката се намазва с масло, нареждат се един ред от корите за лазаня, отгоре се покрива с червен сос и бял сос.

Така се процедира до изчерпване на корите, като се завършва най-отгоре с бял сос и настърган кашкавал.

Пече се сочната лазаня с гъби в средата на предварително загрята на 180 °C фурна за около 40 минути.

Добър апетит с моята лазаня с кайма и гъби!

Вижте още как се правят домашни кори за лазаня, както и точните подправки за лазаня, които ще превърнат рецептата в уоволствие.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:
.