Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Стърган маслен сладкиш с тиква

Стърган маслен сладкиш с тиква

Стърган маслен сладкиш с тиква2 / 2
21/11/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
55 мин.
Порции
10
"Ако е сладкиш, нека е стърган, маслен и с тиква - това е комбинация, от която никога няма да се откажем"

Необходими Продукти

  • краве масло - 220 г студено
  • брашно - 400 г бяло
  • сол - 1 щипка
  • пудра захар - 100 г
  • яйца - 2 бр.
  • вода - 1 с.л. студена (само при нужда)
  • тиква - 400 г
  • олио - 1 с.л.
  • канела - 1 ч.л.
  • лимонов концентрат - 1 к.л.
  • захар - 1/2 ч.ч.
  • пудра захар - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарежете маслото на кубчета. Прибавете го към брашното. Чукнете яйцата, прибавете солта и пудрата захар. Замесете тестото.

Ако имате нужда, добавете 1 с.л. студена вода. Сложете тестото в найлонов плик и го поставете в хладилник.

Обелете тиквата и я настържете. Задушете я за около 4-5 минутки, заедно със захарта и олиото. Охладете тиквата, добавете канелата и лимоновия аромат.

Застелете дъното на тава с подвижен ринг с хартия за печене. Охладеното тесто разделете на две части.

Настържете едната част на дъното, разстелете тиквената плънка и завършете със стъргано маслено тесто.

Изпечете сладкиша с тиква на 200 градуса до розов загар.

Готовия маслен сладкиш охладете и внимателно отстранете ринга.

Поръсете стъргания маслен сладкиш с тиква с пудра захар, поръсете и поднесете.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: