Начин на приготвяне
Този уникален чийзкейк попада в турската кухня от Испания. Рецептата е зародена в град Сан Себастиан и е известен още като топъл чийзкейк и печен чийзкейк.
Въпреки че не е с турски корени, този чийзкейк много се харесва от турските домакини и те го приготвят с удоволствие за своите близки и гости.
Можете да му се насладите и в турските сладкарници. Вкусът му е много приятен, а текстурата - въздушна.
СЪВЕТИ: Можете да добавите в сместа за чийзкейка лимонова или портокалова кора.
Всички използвани съставки да са на стайна температура – яйцата, сметаната, крема сиренето.
Ако искате сладкишът да е по-сладък, ползвайте чаша и половина захар.
За по-ниска калоричност може да използвате и обезмаслена извара вместо сирене.
ПРИГОТВЯНЕ:
Смесете крема сиренето и захарта в голяма купа. Разбийте за 5-6 минути с миксера, до пълно хомогенизиране на двете съставки.
Продължете да разбивате и добавете едно по едно яйцата, които сте извадили предварително от хладилника и са на стайна температура.
Добавяте едно яйце, бъркате, добавяте второто яйце и бъркате и т.н. Добавете сметаната и разбъркайте. Добавете и ванилията.
Добавете брашното и разбийте всичко добре до еднородна маса.
Застелете средно голяма форма за торта (20 см - за по висок ефект, а също така може и 22/24 см) с хартия за печене, като оставите краищата да стърчат извън формата.
Намазнете цялата хартия и изсипете сместа в нея. Разклатете формата, за да се разпредели равномерно сместа и за да изчезнат въздушните мехурчета.
Загрейте предварително фурната на 190 градуса и сложете чийзкейка да се изпече.
Печете за 45-55 минути в зависимост от силата на фурната ви (до кафява коричка).
Когато се изпече, чийзкейкът ще се е издул, но после спада.
Изключете фурната и оставете чийзкейка да почине вътре в нея за още 45-50 мин, като капакът на фурната оставите полуотворен.
След това извадете от фурната и охладете на стайна температура. Може да го консумирате и на този етап.
Но е желателно след изстиването на стайна температура, да го приберете за няколко часа, да се стегне и охлади в хладилника.
Извадете го от формата, отстранете хартията за печене и декорирайте отгоре с боровинки, малини или къпини.
Също така можете да използвате и плодов или шоколадов топинг.
Нарежете на парчета и сервирайте.
Да ви е сладко!
Източник: Asq Ivanova - Българските ястия и рецепти
Коментари