Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Чийзкейк»Чийзкейк Сан Себастиан

Чийзкейк Сан Себастиан

Чийзкейк Сан Себастиан
Снимка: Кулинарна мрежа
1 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
55 мин.
Общо
75 мин.
Порции
8
"Това е чийзкейкът с вълшебно име, който гарантира много сладки моменти..."

Необходими Продукти

  • яйца - 4 бр. големи
  • захар - 150 г
  • сирене лабне - 500 г или крема сирене
  • течна сметана - 400 мл
  • ванилия - 1 пакетче (0.2 г) или есенция
  • брашно - 2 с.л.
  • лимонова кора - или портокалова кора (по желание)
  • горски плодове - за украса
  • топинг - за украса
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Този уникален чийзкейк попада в турската кухня от Испания. Рецептата е зародена в град Сан Себастиан и е известен още като топъл чийзкейк и печен чийзкейк.

Въпреки че не е с турски корени, този чийзкейк много се харесва от турските домакини и те го приготвят с удоволствие за своите близки и гости.

Можете да му се насладите и в турските сладкарници. Вкусът му е много приятен, а текстурата - въздушна.

СЪВЕТИ: Можете да добавите в сместа за чийзкейка лимонова или портокалова кора.

Всички използвани съставки да са на стайна температура – яйцата, сметаната, крема сиренето.

Ако искате сладкишът да е по-сладък, ползвайте чаша и половина захар.

За по-ниска калоричност може да използвате и обезмаслена извара вместо сирене.

ПРИГОТВЯНЕ:

Смесете крема сиренето и захарта в голяма купа. Разбийте за 5-6 минути с миксера, до пълно хомогенизиране на двете съставки.

Продължете да разбивате и добавете едно по едно яйцата, които сте извадили предварително от хладилника и са на стайна температура.

Добавяте едно яйце, бъркате, добавяте второто яйце и бъркате и т.н. Добавете сметаната и разбъркайте. Добавете и ванилията.

Добавете брашното и разбийте всичко добре до еднородна маса.

Застелете средно голяма форма за торта (20 см - за по висок ефект, а също така може и 22/24 см) с хартия за печене, като оставите краищата да стърчат извън формата.

Намазнете цялата хартия и изсипете сместа в нея. Разклатете формата, за да се разпредели равномерно сместа и за да изчезнат въздушните мехурчета.

Загрейте предварително фурната на 190 градуса и сложете чийзкейка да се изпече.

Печете за 45-55 минути в зависимост от силата на фурната ви (до кафява коричка).

Когато се изпече, чийзкейкът ще се е издул, но после спада.

Изключете фурната и оставете чийзкейка да почине вътре в нея за още 45-50 мин, като капакът на фурната оставите полуотворен.

След това извадете от фурната и охладете на стайна температура. Може да го консумирате и на този етап.

Но е желателно след изстиването на стайна температура, да го приберете за няколко часа, да се стегне и охлади в хладилника.

Извадете го от формата, отстранете хартията за печене и декорирайте отгоре с боровинки, малини или къпини.

Също така можете да използвате и плодов или шоколадов топинг.

Нарежете на парчета и сервирайте.

Да ви е сладко!

Източник: Asq Ivanova - Българските ястия и рецепти

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Под ,, сметана ,, каква трябва да е ? Сладкарска ,готварска?
29.03.2024 15:03
Анонимен
Анонимен
Водна чаша
04.02.2023 06:00
1
Анонимен
Анонимен
А какво е в.ч.?
06.11.2022 14:35
1