Пържен праз с яйца и самардала по родопски

Мария БожиловаМария Божилова
Иноватор
308
1k
947
321
4
23/11/2020
"Селска манджа от родопския край, с която апетитът е гарантиран - праз с яйца и самардала"
Приготвяне25 мин.
Готвене60 мин.
Общо85 мин.
Порции6
Сготви+1 точка
20 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо622
  • Преглеждания за месеца113
  • Преглеждания за седмицата26
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена20

Необходими Съставки

  • праз - 7 бр.
  • яйца - 10 бр.
  • червен пипер - 3 щипки
  • черен пипер - 3 щипки
  • самардала - 1/2 ч.л.
  • сол
  • зехтин
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Празът се почиства и измива много добре. Нарязва се на едри кръгчета. Слага се в тенджера с дебело дъно.

Залива се със зехтин, като зехтинът трябва да покрие празът до половината.

Вода не се прибавя, тъй като празът пуска вода при пърженето.

Празът се задушава под капак на силен огън за 10 мин., след което капакът се премахва.

Празът продължава да се пържи до пълното омекване на празът при постоянно бъркане без да се запържва.

Яйцата се разбъркват на пяна. Прибавя се червеният пипер, черен пипер и сол.

След като празът се запържи, се прибавят яйцата при продължително бъркане. Пържи се до пълното изпържване на яйцата.

Миш машът се сваля от котлона и се оставя да изстине. При сервиране се поръсва обилно със самардала.

Пърженият праз с яйца и самардала по родопски е много вкусно ястие.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Ваня Стойчева
Лесна, но толкова вкусна!
0
0