Начин на приготвяне
Почистеният и измит фасул се поставя в съд и се залива със студена вода. След 10-12 часа се изплаква и поставя в пръстено гърне.
Към него се прибавят ситно нарязаните лук, чушка и моркови, растителната мазнина, лютата чушка и стритите ароматни подправки - джоджен и девесил.
Заливат се със студена вода, 3-4 пръста над зърната от фасул. Гърнето се поставя на слаб огън да къкри, като се похлупва с капак.
Следим за неговата гъстота и само ако е необходимо можем да прибавим по малко гореща вода. След като фасулът се развари, прибавяме доматеното пюре.
След 2 часа задушаване прехвърляме ястието в глинен или порцеланов съд за печене. Посоляваме на вкус, разпределяме го равномерно и поръсваме с червен пипер.
Печем в загрята на 200 градуса фурна, докато се изпари водата и се появи приятна запечена коричка.
Гарнираме го със салата от нарязано кисело зеле, към което добавяме праз лук на тънки шайби и подправяме с растителна мазнина и червен пипер.