Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Запечен зрял фасул по родопски за Бъдни вечер

Запечен зрял фасул по родопски за Бъдни вечер

редакция:
Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8968k3k1
Запечен зрял фасул по родопски за Бъдни вечер
Снимка: Sevdalina Irikova
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
145 мин.
Порции
6
"Така се приготвя запечен зрял фасул за Бъдни вечер, рецепта от родопския край."

Необходими Продукти

  • боб - 400 г
  • лук - 3 глави
  • чушки - 1 бр. червена
  • моркови - 2 бр.
  • доматено пюре - 2 с.л.
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • люти чушки - 1 бр., по желание
  • олио - 80 мл.
  • девесил - 1 ч.л., сушен
  • джоджен - 1 с.л., сушен
  • сол
  • За гарнитурата
  • кисело зеле - 1 бр., средна
  • праз - 1 стрък
  • мазнина
  • червен пипер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистеният и измит фасул се поставя в съд и се залива със студена вода. След 10-12 часа се изплаква и поставя в пръстено гърне.

Към него се прибавят ситно нарязаните лук, чушка и моркови, растителната мазнина, лютата чушка и стритите ароматни подправки - джоджен и девесил.

Заливат се със студена вода, 3-4 пръста над зърната от фасул. Гърнето се поставя на слаб огън да къкри, като се похлупва с капак.

Следим за неговата гъстота и само ако е необходимо можем да прибавим по малко гореща вода. След като фасулът се развари, прибавяме доматеното пюре.

След 2 часа задушаване прехвърляме ястието в глинен или порцеланов съд за печене. Посоляваме на вкус, разпределяме го равномерно и поръсваме с червен пипер.

Печем в загрята на 200 градуса фурна, докато се изпари водата и се появи приятна запечена коричка.

Гарнираме го със салата от нарязано кисело зеле, към което добавяме праз лук на тънки шайби и подправяме с растителна мазнина и червен пипер.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: