Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Лесен кекс с шоколадови вафли

Лесен кекс с шоколадови вафли

Лесен кекс с шоколадови вафли
Снимка: Красота в кухнята
1 / 5
25/11/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
55 мин.
Порции
12
"Тръпнем в очакване да опитаме лесния кекс с шоколадови вафли - убедени сме, че ще ни остави с усмивка на лице"

Необходими Продукти

  • кисело мляко - 1 коф. (450 г)
  • хлебна сода - 1 ч.л.
  • олио - 1/2 ч.ч.
  • захар - 1 ч.ч.
  • брашно - 2 ч.ч.
  • шоколадови вафли - 4 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Кексът с шоколадови вафли ми е любим, защото освен че се приготвя бързо и лесно, е и невероятно вкусен. Не изисква много приготовления, продуктите са минимални и достъпни за всеки.

В кекса с вафли няма яйца. По принцип правя този кекс с 4 бр. шоколадови вафли, но няма нищо фатално, ако Вие сложите 2 или 3. Без значение е изборът на шоколадова вафла - дори мисля, че ако имате обикновени вафли с шоколадов пълнеж, ще се получи точно толкова вкусен, колкото и с шоколадовите.

При изпълнението на рецептата вафлите могат да бъдат натрошени, нарязани, начукани или блендирани - всичко е въпрос на желание.

Както при всеки един кекс, така и в тази рецепта фурната трябва да е предварително загряна и да не се отваря по време на печене или поне да не се отваря първите 30 минути.

За предпочитане е сместа да се разбие с миксер, за да е по-гладка и въздушна, но ако нямате, може и на ръка. Този икономичен сладкиш може да бъде изпечен във форма за кекс или в тавичка (разлика във вкуса няма да има). Декорацията е по желание - може да няма, но може да намажете с шоколад и да поръсите с още надробени вафли. Ако обичате орехи или друг вид ядки, може да поръсите с тях. С пудра захар също ще стане красив.

Ето и начинът, по който правя кекса:

В киселото мляко добавям содата, разбърквам и изчаквам няколко минутки да прикипи млякото. След това добавям олиото и разбърквам добре.

Идва ред на захарта и вафлите и най-накрая добавям брашното. Никога не изсипвам цялото брашно на един път! Слагам малко по малко и разбивам с миксера (или на ръка).

Ако киселото мляко, което сте ползвали, е много гъсто, може да сложите малко по-малко брашно.

Ако печете в силиконова форма или форма с незалепващо покритие, изсипвате готовата смес директно, но ако формата е друга, трябва да използвате хартия за печене или да намазните и набрашните, преди да изсипете сместа.

Печенето е в предварително загрята фурна на температура 180 градуса за около 40 минути или до суха клечка (проверявате кекса с клечка за зъби - ако клечката е суха и по нея не е полепнала от сместа, кексът е готов).

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: