Начин на приготвяне
Торта Птиче мляко е от руската кухня.
Тази уникално, вкусна торта е била създадена за първи път през 1978 г. в Москва и представлява суфле с шоколадова глазура. Била е много популярна и хората чакали с часове, за да могат да си я купят. Рецептата за тортата се е пазила в строга тайна, но за щастие това вече не е така.
Класическата рецепта за Птиче мляко се прави с бизе, което представлява разбити на сняг белтъци и захар, но аз лично предпочитам варианта, който Ви представям днес.
Ето и как точно приготвям блата:
Разбивам добре с миксер яйцата и захарта, след което към тях прибавям сухите съставки - брашното, какаото и бакпулвер. Разбивам още веднъж добре с миксер и най - накрая добавям разтопеното масло.
Изсипвам сместа във форма, която намазвам с масло или покривам с хартия за печене. Пека в предварително загрята фурна фурна на умерена температура - 180 градуса до готовност. Проверявам дали домашният блат за торта е готов с клечка за зъби. Когато забодете клечката в блата, по нея не трябва да остава от сместа.
Суфлето (крема) се прави, като предварително накисвам желатина в прясно мляко, за да набъбне, след което го слагам на котлона и внимавам да не закипи.
Докато разтвореният желатин изстива, разбърквам в купа заквасената сметана (може да ползвате цедено кисело мляко) със захарта. Когато желатинът се е охладил, го наливам на тънка струя в заквасената сметана при непрекъснато разбъркване.
В друга купа разбърквам течната сметана, след което добавям към нея желатиновата смес. Готовия крем за тортата изсипвам в/у студения вече блат, като предварително съм избрала подходяща форма.
Глазурата за торта правя на водна баня. Натрошавам шоколада, добавям маслото, захарта и млякото и разбърквам няколко минути до получаването на еднородна смес.
Оставям руската торта да стегне за няколко часа в хладилник и след това заливам с глазурата.
Декорацията не е задължителна, в класическия вариант даже отсъства, но аз съм добавила цветя от фондан.