Класическа торта Птиче мляко

Класическа торта Птиче мляко
Снимка: Красота в кухнята
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
8
"Торта Птиче мляко е торта с история, с която непременно трябва да се запознаете"

Необходими Продукти

  • За блата
  • яйца - 3 бр.
  • захар - 1/2 ч.ч.
  • масло - 40 г
  • брашно - 125 г
  • какао - 50 г
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • За крема
  • заквасена сметана - 450 г
  • готварска сметана - 450 г
  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • захар - 1 ч.ч.
  • желатин - 25 г
  • За глазурата
  • черен шоколад - 100 г
  • масло - 50 г
  • прясно мляко - 5 с.л.
  • захар - 5 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Торта Птиче мляко е от руската кухня.

Тази уникално, вкусна торта е била създадена за първи път през 1978 г. в Москва и представлява суфле с шоколадова глазура. Била е много популярна и хората чакали с часове, за да могат да си я купят. Рецептата за тортата се е пазила в строга тайна, но за щастие това вече не е така.

Класическата рецепта за Птиче мляко се прави с бизе, което представлява разбити на сняг белтъци и захар, но аз лично предпочитам варианта, който Ви представям днес.

Ето и как точно приготвям блата:

Разбивам добре с миксер яйцата и захарта, след което към тях прибавям сухите съставки - брашното, какаото и бакпулвер. Разбивам още веднъж добре с миксер и най - накрая добавям разтопеното масло.

Изсипвам сместа във форма, която намазвам с масло или покривам с хартия за печене. Пека в предварително загрята фурна фурна на умерена температура - 180 градуса до готовност. Проверявам дали домашният блат за торта е готов с клечка за зъби. Когато забодете клечката в блата, по нея не трябва да остава от сместа.

Суфлето (крема) се прави, като предварително накисвам желатина в прясно мляко, за да набъбне, след което го слагам на котлона и внимавам да не закипи.

Докато разтвореният желатин изстива, разбърквам в купа заквасената сметана (може да ползвате цедено кисело мляко) със захарта. Когато желатинът се е охладил, го наливам на тънка струя в заквасената сметана при непрекъснато разбъркване.

В друга купа разбърквам течната сметана, след което добавям към нея желатиновата смес. Готовия крем за тортата изсипвам в/у студения вече блат, като предварително съм избрала подходяща форма.

Глазурата за торта правя на водна баня. Натрошавам шоколада, добавям маслото, захарта и млякото и разбърквам няколко минути до получаването на еднородна смес.

Оставям руската торта да стегне за няколко часа в хладилник и след това заливам с глазурата.

Декорацията не е задължителна, в класическия вариант даже отсъства, но аз съм добавила цветя от фондан.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: