Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Ретро торта Птиче мляко

Ретро торта Птиче мляко

ЦУНИЧКАЦУНИЧКА
Новак
11
Ретро торта Птиче мляко1 / 2
24/06/2014
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
120 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
150 мин.
Порции
16

Необходими Продукти

  • блат
  • жълтъци - 6 бр.
  • захар - 1 к.ч.
  • маргарин - 100 г
  • брашно - 1 ч.ч.
  • какао - 2 с.л.
  • ванилия
  • бакпулвер
  • крем
  • масло - 250 г
  • маскарпоне - 500 г,
  • белтъци - 6 бр.
  • захар - 1 ч.ч.
  • ванилия
  • желатин - 20 г /4 гр.агар - агар/
  • глазура
  • кувертюр - 100 г
  • олио - 2 - 3 с.л. за гланц
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Ванилията сипваме в захарта, а брашното пресяваме заедно с бакпулвера. Омесваме тесто от продуктите за блат. Отделяме половината и добавяме какао в едната част.

Така ще имаме 2 блата: жълт и кафяв. Изпичаме поотделно блатовете на 150 градуса за 10 мин. Ако е възможно - разрязваме всеки блат напречно, така че да се получат общо 4 блата (не обезателно).

Смесваме захар и ванилия. Накисваме желатина в чашка хладна вода да набъбне за половин час. Масло разбиваме с маскарпонето. Отделно бием белтъците на сняг при постепенно добавяне на захар с ванилия. Смесване двата крема и наливаме желатин (агар-агар) набъбнал и предварително разтворен на водна баня.

Във форма за торта 26 см. полагаме на дъно светъл блат и отгоре налагаме половина крем. Ако сме разрязали 2 блата, ще имаме 4 блата - то тогава намазваме всеки от блатовете с 1/4 част от общо крема. Редим светъл блат, крем, тъмен - крем и т.н. Отгоре завършваме със крем. Оставяме в хладилник 2 часа да желира.

На водна баня се разтопява 200 г кувертюр и 50 г масло. Глазура изстива до 30 градуса и тогава глазираме тортата отгоре и по желание отстрани. Отново се оставя в хладилник за час да стегне.

С шприц рисуваме формички на птица отгоре, откъдето идва и името на тортата! За рисунка предварително отделяме малко от маслена или белтъчна смес.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка: