Начин на приготвяне
Ванилията сипваме в захарта, а брашното пресяваме заедно с бакпулвера. Омесваме тесто от продуктите за блат. Отделяме половината и добавяме какао в едната част.
Така ще имаме 2 блата: жълт и кафяв. Изпичаме поотделно блатовете на 150 градуса за 10 мин. Ако е възможно - разрязваме всеки блат напречно, така че да се получат общо 4 блата (не обезателно).
Смесваме захар и ванилия. Накисваме желатина в чашка хладна вода да набъбне за половин час. Масло разбиваме с маскарпонето. Отделно бием белтъците на сняг при постепенно добавяне на захар с ванилия. Смесване двата крема и наливаме желатин (агар-агар) набъбнал и предварително разтворен на водна баня.
Във форма за торта 26 см. полагаме на дъно светъл блат и отгоре налагаме половина крем. Ако сме разрязали 2 блата, ще имаме 4 блата - то тогава намазваме всеки от блатовете с 1/4 част от общо крема. Редим светъл блат, крем, тъмен - крем и т.н. Отгоре завършваме със крем. Оставяме в хладилник 2 часа да желира.
На водна баня се разтопява 200 г кувертюр и 50 г масло. Глазура изстива до 30 градуса и тогава глазираме тортата отгоре и по желание отстрани. Отново се оставя в хладилник за час да стегне.
С шприц рисуваме формички на птица отгоре, откъдето идва и името на тортата! За рисунка предварително отделяме малко от маслена или белтъчна смес.