Начин на приготвяне
Приготвяне на блата:
Яйцата се разбиват със захарта и ванилията. Постепенно се добавя и пресятото брашно. Тестото се изсипва в намазана с масло и поръсена с брашно дълбока форма за торта и се пече до златисто на 180 градуса долен реотан. Когато изстине се разрязва надлъжно на две.
Приготвяне на крема:
Жълтъците се разбиват с половината захар. Добавя се млякото, ванилията и нишестето, предварително разтворено в една супена лъжица вода.
Слагаме купата на водна баня докато кремът се сгъсти. Накрая го шокираме в купа с лед. Желатинът се залива с половин ч.ч. вода и се оставя за 20 минути. След това го разтапяме на водна баня на слаб огън.
Добавяме маслото, оставено на стайна температура, за да омекне, към крема.
Отделно се разбиват белтъците с останалата част захар. Смесваме с останалия крем и внимателно разбъркваме. Добавяме и желатина.
Поставяме единия блат във форма за торта, заливаме с крема и покриваме с другият блат. Прибираме тортата в хладилника за няколко часа.
Разтапяме шоколада с маслото на водна баня. Заливаме тортата и прибираме отново в хладилника, за да стегне.