Начин на приготвяне
Разбийте яйцата с лимоновия сок и солта (ползвайте два малки лимона или един голям) Трябва да добият плътна консистенция и да започнат да емулгират.
Поставете съда на слаб огън или на водна баня и налейте по-голяма част от бульона (може и вода, предварително затоплена леко, но не гореща)
Бъркайте с телена бъркалка, докато започне да се сгъстява.
За да спестите време, може да направите следното:
В останалият бульон разбийте добре лъжица брашно и налейте при соса. Варете още 5 минути на 4-5 та степен на котлона. Така за по-кратко време той ще добие плътност, но ще запази оригиналният си автентичен вкус.
Подправете сос Авголемоно с бял пипер и копър по желание. Аз поръсвам със сушен копър, вместо с пресен, тъй като повече ми допада като аромат.
Поднесете пухкавият, нежен сос към риба, месо или зеленчуци, неговото приложение е широко и си върви с почти всичко.
У дома най-често приготвяме соса с яйца към рецепти с риба, заради силно изразеният му лимонов вкус и киселинност.