Начин на приготвяне
Софрито е основен сос, който е база за много ястия в испанската кухня - от ориз и паея, до различни яхнии. Продуктите и количествата за него могат да варират според това за основа на какво ястие ще го използваме, но задължителните са лук или праз, домати, чушки, чесън и разбира се хубав зехтин.
Според сезона, могат да се добавят и други зеленчуци като морков, стрък целина, тиквичка или патладжан. Подправките също са по избор или взависимост от ястието, за което ще ни послужи софритото.
Основното правило е да се запържи първо лукът за около 2-3 минути, след това се добавят чушките и морков /ако се ползва такъв/, както и останалите зеленчуци, които сме избрали да използваме. Накрая се слага накълцан или смлян домат с доматен концентрат у чесън за по- наситен вкус.
Посолява се, подправя се на вкус и се готви на бавен огън около 25-30 минути, като при нужда огънят се увеличава, за да се редуцира сосът.
Идеята е да се получи концентриран вкус, който не само да послужи за основа, но и да обогати ястието.