Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Яхнии»Постна яхния с боб в мултикукър

Постна яхния с боб в мултикукър

Величка ЩърбановаВеличка Щърбанова
Мастър Шеф
5324k1k5
Постна яхния с боб в мултикукър
Снимка: Величка Щърбанова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
150 мин.
Общо
160 мин.
Порции
8
"Мултикукърът може да бъде много полезен при приготвянето на постната боб яхния"

Необходими Продукти

  • смилянски боб - 400 г
  • праз - 3 - 4 стръка
  • домати - 200 г консерва
  • червен пипер - 1/2 с.л.
  • олио - 50 мл
  • джоджен - 1 щипка
  • чубрица - 1 щипка
  • сол - 1 равна с.л.
  • брашно - 2 с.л.
  • джоджен - при сервиране (магданоз)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Постна яхния с боб в мултикукър - много вкусна по време на пости, за Бъдни вечер или по всяко друго време.

Смилянският боб предварително се накисва за 2-3 часа във вода.

Сложете боба в гърнето на мултикукъра, заедно с вода (2 пръста над боба) и стартирайте програма ВАРЕНЕ. Оставете го да заври, нека да поври 5 минутки.

Извадете гърнето, сипете боба в гевгир и отцедете. Върнете го обратно в гърнето и отново налейте вода. Стартирайте повторно програма ВАРЕНЕ.

Препоръчвам да смените водата на боба два пъти, за да няма стомашен дискомфорт! След повторното сменяне на водата нарежете праза на ситно и лекичко го запържете с мазнината в мултикукъра (програма ПЪРЖЕНЕ).

Ръснете червен пипер и добавете гореща вода(около 2 1/2 литра). Върнете боба в мултикукъра и стартирайте програма ЗАДУШАВАНЕ. Затворете капака. Повторете програмата още веднъж, защото смилянският боб увира по-трудно от обикновения. 15 минути преди финала на зададената програма пробвайте дали бобът е сварен.

Когато бобът е сварен, напълно добавете пасираните домати, джоджена и чубрицата. На смилянския боб не са нужни много подправки, той е достатъчно ароматен! Едва сега добавете солта! Затворете капака да поври 5 минути.

През това време разбийте брашното с малко студена вода. Отворете капака на мултикукъра, опитайте на вкус, за сол, ако е нужно добавете и тогава прибавете размитото брашно за сгъстяване. Оставете постният боб да поври леко до финализирането на програмата.

Сервирайте яхнията от боб, поръсена с накълцана зелена подправка (джоджен или магданоз).

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: