Начин на приготвяне
Постна яхния с боб в мултикукър - много вкусна по време на пости, за Бъдни вечер или по всяко друго време.
Смилянският боб предварително се накисва за 2-3 часа във вода.
Сложете боба в гърнето на мултикукъра, заедно с вода (2 пръста над боба) и стартирайте програма ВАРЕНЕ. Оставете го да заври, нека да поври 5 минутки.
Извадете гърнето, сипете боба в гевгир и отцедете. Върнете го обратно в гърнето и отново налейте вода. Стартирайте повторно програма ВАРЕНЕ.
Препоръчвам да смените водата на боба два пъти, за да няма стомашен дискомфорт! След повторното сменяне на водата нарежете праза на ситно и лекичко го запържете с мазнината в мултикукъра (програма ПЪРЖЕНЕ).
Ръснете червен пипер и добавете гореща вода(около 2 1/2 литра). Върнете боба в мултикукъра и стартирайте програма ЗАДУШАВАНЕ. Затворете капака. Повторете програмата още веднъж, защото смилянският боб увира по-трудно от обикновения. 15 минути преди финала на зададената програма пробвайте дали бобът е сварен.
Когато бобът е сварен, напълно добавете пасираните домати, джоджена и чубрицата. На смилянския боб не са нужни много подправки, той е достатъчно ароматен! Едва сега добавете солта! Затворете капака да поври 5 минути.
През това време разбийте брашното с малко студена вода. Отворете капака на мултикукъра, опитайте на вкус, за сол, ако е нужно добавете и тогава прибавете размитото брашно за сгъстяване. Оставете постният боб да поври леко до финализирането на програмата.
Сервирайте яхнията от боб, поръсена с накълцана зелена подправка (джоджен или магданоз).