Начин на приготвяне
Лападът се измива добре и се изчиства от дръжките.
Листенцата бланшираме за няколко минути (2-3 мин.) във вряла подсолена вода.
Почистваме и нарязваме на ситно моркова и лука. Задушаваме зеленчуците в сгорещен зехтин за около 5 минути. Добавяме лапада и разбъркваме за още минута.
Ориза измиваме под течаща вода и прибавяме към останалите продукти.
Овкусяваме със сол, черен пипер и джоджен и изсипваме всичко в тавичка.
Добавяме 2 чаши вода и печем във фурна на 200 градуса, докато ориза не омекне. Ако е необходимо, добавете още вода.
15 минути преди да е готова зеленчуковата запеканка, чукаме едно яйце в средата на тавата и поръсваме с настъргания кашкавал. Връщане обратно във фурната до изпичане на яйцето.
Лападът с ориз на фурна е много вкусен.
Коментари