Начин на приготвяне
Разтворете маята в леко затопленото прясно мляко и разбъркайте. Не е нужно да чакате да шупва на този етап.
Пресейте брашното в купа и в средата направете кладенче, в което сипете леко разбитото със захарта яйце, ванилията, заквасената сметана (на стайна температура) и млякото с маята.
Замесете гладко тесто в кухненски робот или с миксер с приставки за тесто, за да не ви лепне. Ако има нужда, поръсете с още брашно, а маслото добавяйте малко по малко до цялостното му поемане.
Покрийте купата с чиста кърпа и оставете тестото да втаса, докато удвои обема си - около 1 час.
Докато тестото втасва, си пригответе кремчето според указанията на пакета на нишестето. Аз разтварям съдържанието в 100 мл вода, докато млякото и захарта заврят на котлона. Дърпам от огъня и наливам нишестето на струйка, после връщам на умерен огън и бъркам до сгъстяване - 4-5 минутки.
Втасалото тесто разточете върху набрашнен плот на правоъгълна кора с дебелина около 4 мм.
Намажете със изстиналия и стегнат ванилов крем и завийте на руло. Издърпайте краищата му, за да се издължи.
С много остър нож нарежете на шайби и ги подредете легнали на разстояние в две тави, покрити с хартия за печене. Оставете кремките да втасат и бухнат за около 1 час.
Намажете с разбит белтък малките кремки и поръсете някои от тях с филирани бадеми, други с орехи, захарни перли и цветни фигурки.
Изпечете кошничките с крем за 20 минути или до златист загар в загрята на 180 градуса фурна.
Изненадайте вашите близки с тези очарователни малки кошнички за гости.
Да ви е сладко!