Черешови кремки

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Черешови кремки
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 11
09/06/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
45 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
70 мин.
Порции
16
"Черешови кремки за малки и големи"

Необходими Продукти

  • Тесто
  • брашно - 450 г + за доизмесване
  • мая - 25 г жива
  • прясно мляко - 80 мл
  • краве масло - 120 г меко, на стайна температура
  • яйца - 4 бр.
  • захар - 90 г
  • сол - 1 щипка
  • Пълнеж
  • череши - 40 - 45 бр.
  • захар - 6 с.л.
  • сок от лимон - 1 с.л.
  • вода
  • Крем
  • прясно мляко - 500 мл
  • брашно - 3 с.л.
  • нишесте - 1 с.л.
  • масло - 1 с.л. меко
  • захар - 5 с.л.
  • ванилова захар - 10 г
  • сладкарска боя - 2 - 3 капки, червена
  • есенция - 3 капки, череша и горчив бадем
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте брашното в купа и смесете със захарта. Натрошете маята директно при него, като втривате и разбъркате добре.

Разбийте яйцата с щипка сол, докато се втечнят, и сипете при сухата смес 200 г от тях, останалото заделете.

Добавете прясното мляко леко затоплено и разбъркайте с миксер с приставки за тесто, като постепенно добавяте парченце по парченце и мекото масло. Месете с уреда, докато получите гладко, меко и лепкаво тесто. При нужда, ако е твърде меко, поръсете още брашно.

Ако работите на ръка, използвайте шпатули за тесто или намазнявайте ръцете си, защото в противен случай месенето ще е трудно, дължейки се на многото яйца, захар и масло. Въпреки това този вид тесто си заслужава, защото става разкошно и много вкусно.

Оставете в купата да втаса около 1 час - час и половина, покрито със прозрачно домакинско фолио и кърпа. Когато е почти готово, се заемете с пълнежа от крем и череши.

Обезкостете черешките, измийте и посипете със захарта и лимоновия сок. Оставете да престоят така 15 минути и сложете на котлона при слаб/умерен огън.

Варете, докато плодовете хубаво омекнат, и наливайте по малко вода, за да не загарят и залепват за съда. Накрая оставете водичката да изври и остане само гъсто сосче.

За да приготвите крема, загрейте 400 мл от млякото със захарта и ваниловата захар. Отделно си разбийте брашното и нишестето в останалото мляко и когато това на котлона закъкри, налейте на тънка струйка и бъркайте.

Варете крема до сгъстяване на умерен/тих огън при непрестанно разбиване с телена бъркалка. Накрая сложете есенциите, маслото и сладкарската боя и бъркайте още за кратко.

Готовият сладкарски крем оставете леко да поизстине, покрит плътно със стреч фолио, за да не хваща коричка.

Бухналото тесто извадете от купата с намазнени ръце върху набрашнен плот.

Разделете на 16 еднакви топчета.

Разтегляйте всяко топче на не много тънък кръг. Ако ползвате точилка, намажете и нея с мазнина, в противен случай тестото ще залепва по нея.

Слагайте от черешите и от крема - около 2 лъжици за всяка от пухкавите кремки, или толкова, че да ви е лесно да я затворите. Това става, като завиете много внимателно, без да притискате, и хубаво запечатате краищата. Някои може да завиете и още веднъж на охлювче или просто да съедините краищата.

Подреждайте черешовите кремки в тавичка, покрита с хартия за печене на разстояние една от друга. При мен излизат две тави. Намажете със заделеното разбито яйце, като запазите от него и за още едно намазване. Оставете да бухнат за около 40-50 минути.

Втасалите повторно кремки намажете пак с още от яйцето и печете в загрята на 190 градуса фурна за 25 минути или до хубав златист загар.

Оставете кифличките с крем да изстинат напълно, преди да отлепите от хартията, тъй като са много мекички и могат да се счупят, докато са топли.

Уникално вкусни!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: