Брандада

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Брандада
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
35 мин.
Порции
2
"Поднесете този вкусен рибен пастет Брандада с нежна и кремообразна консистенция върху препечена филийка и поръсете с магданоз. Следва и най-хубавата част - да ѝ се насладите"

Необходими Продукти

  • риба треска - 400 г почистени филета
  • чесън - 5 скилидки
  • зехтин - 250 г
  • прясно мляко - 50 мл
  • сол - на вкус
  • магданоз - за поръсване
  • люти чушки - за гарниране (суха) по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Брандада е рибен пастет, вдъхновен донякъде от сосовете Пил Пил и Айоли. Името произхожда от каталунското - брандар, което по смисъл означава енергично бъркане. Именно благодарение на дългото бъркане се формира емулсия, която е нежна и кремообразна. Има и варианти с по-груба текстура и по-гъста консистенция.

Освен на територията на Испания, където играе ролята на част от традиционни тапас, това чудесно мезе се среща и в някои части на Италия, Франция и Португалия. В зависимост от зоната има малки различия в продуктите, вида и текстурата, но основните съставки - рибата треска/бакаляро, зехтина и чесъна винаги присъстват. Във Франция например може да срещнете брандадата със сметана, а някъде и с варен картоф като добавки.

Освен като охладен пастет би могла да се поднесе и запечена, с лека златиста коричка.

А класическият вариант пригответе Брандада по следния начин:

Загрейте зехтина на слаб до умерен огън и в него запържете чесъна на тънки филийки. Целта е мазнината да се ароматизира. Прецедете и заделете чесънчетата.

Сложете в зехтина да се сготви и рибата на бавен огън, докато изгуби прозрачния си оттенък - 12 минути приблизително.

Заделете мазнината, а рибата отделете от кожата и накъсайте при прясното мляко.

Наливайте на тънка струйка зехтина при треската и бъркайте енергично до цялостно усвояване. Би трябвало в процеса да забележите и как се получава емуслия, благодарение на белтъка, който отделя тази риба. Тук не е толкова трудоемко като при Айоли или Пил Пил, тъй като самата риба придава текстурата на соса и не е нужно чак толкова старание, за да се постигне гъстота. Дори може да ви се наложи да добавите още прясно мляко.

По желание може да се улесните още повече, избягвайки старите традиционни методи и смилайки в блендер за секунди рибата с млякото и после добавяйки на части зехтина и още мляко до желаната консистенция.

Чипса от чесън или смелете с всичко останало, или заделете за поръсване накрая.

Пастетът се овкусете със сол, ако е необходимо (често се използва бакаляро, което е обезсолено, но въпреки това има остатъчна соленост, която е напълно достатъчна, за да не се добавя допълнително сол).

Поднесете тази вкусна Брандада с препечени филийки и поръсена с магданоз. Гарнирайте с малко сушено люто чушле.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: