Начин на приготвяне
Замразете сьомгата за 24 часа и след това я отмразете. Това е правило за случаите, когато искаме да консумираме риба, която няма да премине през термична обработка. Важно е да се изпълни, тъй като понякога в суровата риба има паразити, причиняващи стомашно-чревни разстройства, а единствено чрез замразяване те се унищожават.
Почистете рибата от вътрешни скрити костици, ако има кожа, я оставете. Измийте и подсушете добре.
Счукайте в хаванче пипера и накълцайте на ситно копъра. Хубаво ги смесете, за да пуснат ароматите си.
Налейте водката, сипете двата вида сол и захарта и разбъркайте.
Разстелете върху равна повърхност голям пласт прозрачно домакинско фолио. Върху него разпределете на тънък, но плътен пласт от приготвената смес като размерът на пласта да е колкото парчетата риба.
Сложете едното филе сьомга, покрийте с маринатата и положете другото, върху което разпределете последен покривен пласт от сместа. Отстрани също хубаво затрупайте и завийте плътно с фолиото.
Поставете в тава и отгоре затиснете с някаква тежест, която да притиска рибата. Приберете в хладилник за 24 часа.
Обърнете пакета с рибата откъм другото парче и пак затиснете и приберете на студено за още 24 часа.
Извадете филетата сьомга хубаво ги измийте със студена вода и подсушете.
Така можете да съхранявате в зехтин и да си режете от мариновата риба за разкошно мезе.
В случая ви предлагам да нарежете филетата на тънки парчета, като използвате много остър и тънък нож.
Намазнявате всеки отделен слайс със зехтин.
Пригответе смес за пълнеж на рулцата, като разбъркате крема сиренето с копъра, магданоза, пипера и лимоновите сок и кора - много фино настъргана. По желание си доовкусете пълнежа с още подправки или кисела лимонова нотка.
Слагайте от крема сиренето в едната половина на тънко нарязаната маринована сьомга и завивайте плътно на рулце. Всяко от готовите рибни рулца разполагайте върху кръгче домат.
Поднесете предястието рулца от домашно маринована сьомга с бутилка охладено хубаво бяло вино.
Добър апетит!