Начин на приготвяне
Брашното се разбърква със содата до получаване на хомогенна смес. Захарта се разбърква с какаото и солта. Към захарта се прибавя олиото.
Разбърква се много добре и се оставя за 20 минути, за да се разтопи захарта, след което постепенно се прибавя брашното при продължително бъркане.
Млякото се затопля. Прибавя се ваниловата есенция. Млякото се прибавя се към сместа. Разбърква се много добре.
Водата се затопля и се прибавя към сместа. Разбърква се до получаване на хомогенна смес.
Сместа се изсипва в стъклен съд, който е намазан с олио.
Сладкишът се пече 40 минути на 180 градуса в предварително загрята фурна.
След като изстине, кексът се разрязва на квадрати.
Коледният кекс с лимец и соево брашно е готов.