Сладко от печени сини сливи

09/10/2013
Маргит Ерменкова
отМаргит ЕрменковаНовак
"Грабвайте по една филия, намазана със сладко от сини сливи и да тичаме навън, за да си припомним детството!"
Приготвяне30 мин.
Готвене120 мин.
Общо150 мин.
Порции7-8 буркана
Сготви+1 точки
5 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо25 773
  • Преглеждания за месеца26
  • Преглеждания за седмицата2
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг4.3 от 5
  • Сготвена5

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Добре измитите сливи се разполовяват и обезкостяват. Подреждат се в дълбока тава, поръсват се със захарта и се оставят около 2 часа, за да отделят ароматен сок.

Продуктите се слагат в загрята на 250 градуса фурна, докато заврат, след което градусите на фурната се намаляват до 150. Сливите се пекат до пълното разтваряне на захарта и отделянето на достатъчно количество сок. Добавят се канелените пръчки и едро натрошените орехови ядки.

След около час и половина печене в умерена фурна, печката се изключва и сладкото се оставя да се охлади постепенно.

Охладената смес се слага на котлона и се загрява постепенно. Вари се на умерен огън до желаната гъстота, като само леко се обърква, за да не се разкашкат плодовете.

Когато сте доволни от гъстотата добавяте лимонтузуто, варите още 5-6 минути и наливате горещата маса в сухи буркани. Бурканите се затягат, след което се прибират на сухо и хладно.
подобни рецепти тук

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

silian
silian
04.02.2014 17:02
Същото става и без лимонена киселина , а само с добавяне в самата тенджера във фурната на една супена лъжица ябълков оцет(може и в на4алото може и в края няколко минутки преди спиране на фурната). И докато е горещо направо се разлива в буркани с винт,затягат се и се обръщащ с капа4ките надолу.Като изстинат се преобрущат :)
3
0

Виж всички коментари или напиши такъв