Домашен кашкавал от овче мляко

Домашен кашкавал от овче мляко

17/12/2020
"От домашното по-вкусно няма, това важи и за кашкавала, особено когато е приготвен от овче мляко"
Приготвяне25 мин.
Готвене20 мин.
Общо45 мин.
Порции10
Сготви+1 точка
17 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо712
  • Преглеждания за месеца67
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена17

Необходими Съставки

  • овче мляко - 5 л прясно издоено
  • сол - 5 с.л.
  • лимонтузу - 2 с.л. с връх (2 пакетчета)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Сварете прясното мляко на водна баня. Това се прави с цел да не загаря, тъй като ще развали вкуса на кашкавала.

Тъй като количеството е повече може да се направи на два пъти.

2. Когато е готово да кипне, сложете солта и разбъркайте.

3. Следва да добавите лимонената киселина при постоянно разбъркване. Веднага ще забележите как млякото се пресича на едри шупли и суроватката се отделя. Оставете за 5 минути на огъня.

4. Пригответе си дълбок съд и го покрийте с парче марля, предварително намокрена и отцедена.

Внимателно сипете горещото пресечено мляко и повдигнете марлята от четирите краища.

Завържете на удобно място, за да се отцеди, като по възможност стягате, за да ускорите процеса. Това е нужно, ако искате след това да придадете друга форма или калъп на кашкавала - трябва да стане, докато е горещ.

Затова и ако оставите да се отцежда повече време в марлята, ще приеме формата на вързопче.

5. Веднага прехвърлете в калъп или кутия, която сте си приготвили за целта. Хубаво го притиснете, за да стане плътен, и оставете да изстине.

След два часа вашият домашен кашкавал вече може да се извади и нареже, готов за консумация.

6. В зависимост от качествата на овчето прясно мляко, което сте използвали, ще ви излезе около 500 -800 г. прекрасен домашен кашкавал. Съхранявайте го в добре затворен съд в хладилника.

Със суроватката можете да направите извара или да приготвите вкусни мекици и питки. Нея също съхранявайте на хладно.

Ето че да си направим домашен кашкавал от овче мляко не е никак сложно.

Добър апетит!

Рейтинг

5 5
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар