Домашен кашкавал от овче мляко

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Домашен кашкавал от овче мляко
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 9
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
45 мин.
Порции
10
"От домашното по-вкусно няма, това важи и за кашкавала, особено когато е приготвен от овче мляко"

Необходими Продукти

  • овче мляко - 5 л прясно издоено
  • сол - 5 с.л.
  • лимонтузу - 2 с.л. с връх (2 пакетчета)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сварете прясното мляко на водна баня. Това се прави с цел да не загаря, тъй като ще развали вкуса на кашкавала.

Тъй като количеството е повече може да се направи на два пъти.

Когато е готово да кипне, сложете солта и разбъркайте.

Следва да добавите лимонената киселина при постоянно разбъркване. Веднага ще забележите как млякото се пресича на едри шупли и суроватката се отделя. Оставете за 5 минути на огъня.

Пригответе си дълбок съд и го покрийте с парче марля, предварително намокрена и отцедена.

Внимателно сипете горещото пресечено мляко и повдигнете марлята от четирите краища.

Завържете на удобно място, за да се отцеди, като по възможност стягате, за да ускорите процеса. Това е нужно, ако искате след това да придадете друга форма или калъп на кашкавала - трябва да стане, докато е горещ.

Затова и ако оставите да се отцежда повече време в марлята, ще приеме формата на вързопче.

Веднага прехвърлете в калъп или кутия, която сте си приготвили за целта. Хубаво го притиснете, за да стане плътен, и оставете да изстине.

След два часа вашият домашен кашкавал вече може да се извади и нареже, готов за консумация.

В зависимост от качествата на овчето прясно мляко, което сте използвали, ще ви излезе около 500 -800 г. прекрасен домашен кашкавал. Съхранявайте го в добре затворен съд в хладилника.

Със суроватката можете да направите извара или да приготвите вкусни мекици и питки. Нея също съхранявайте на хладно.

Ето че да си направим домашен кашкавал от овче мляко не е никак сложно.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Каква е технологията на истинският кашкавал, едно време е нямало лимонтузу или мая.
23.11.2022 11:07
2
Покажи всички подкоментари