Начин на приготвяне
Сварете прясното мляко на водна баня. Това се прави с цел да не загаря, тъй като ще развали вкуса на кашкавала.
Тъй като количеството е повече може да се направи на два пъти.
Когато е готово да кипне, сложете солта и разбъркайте.
Следва да добавите лимонената киселина при постоянно разбъркване. Веднага ще забележите как млякото се пресича на едри шупли и суроватката се отделя. Оставете за 5 минути на огъня.
Пригответе си дълбок съд и го покрийте с парче марля, предварително намокрена и отцедена.
Внимателно сипете горещото пресечено мляко и повдигнете марлята от четирите краища.
Завържете на удобно място, за да се отцеди, като по възможност стягате, за да ускорите процеса. Това е нужно, ако искате след това да придадете друга форма или калъп на кашкавала - трябва да стане, докато е горещ.
Затова и ако оставите да се отцежда повече време в марлята, ще приеме формата на вързопче.
Веднага прехвърлете в калъп или кутия, която сте си приготвили за целта. Хубаво го притиснете, за да стане плътен, и оставете да изстине.
След два часа вашият домашен кашкавал вече може да се извади и нареже, готов за консумация.
В зависимост от качествата на овчето прясно мляко, което сте използвали, ще ви излезе около 500 -800 г. прекрасен домашен кашкавал. Съхранявайте го в добре затворен съд в хладилника.
Със суроватката можете да направите извара или да приготвите вкусни мекици и питки. Нея също съхранявайте на хладно.
Ето че да си направим домашен кашкавал от овче мляко не е никак сложно.
Добър апетит!
Коментари