Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Шоколадов кекс с локум и орехи (без яйца)

Шоколадов кекс с локум и орехи (без яйца)

TanyaGyurovaTanyaGyurova
Готвач
1421k6332
Шоколадов кекс с локум и орехи (без яйца)2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
45 мин.
Порции
8
"Разкошен шоколадов кекс с локум - има си и ядки, за да е пълен букетът от вкусове, които ще усетите, щом го опитате"

Необходими Продукти

  • брашно от лимец - 2 ч.ч. (или бяло)
  • кисело мляко - 1 кофичка от 400 г
  • кафява захар - 1 ч.ч. (може и бяла)
  • олио - 1/2 ч.ч.
  • какао на прах - 3 ч.л.
  • сода бикарбонат - 1.5 ч.л.
  • локум - 1 кутийка (цветен или обикновен)
  • орехи - 1/3 ч.ч. смлени (или 1 шепа)
  • течен шоколад - за глазурата
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбърквате киселото мляко със захарта до хомогенна смес (може да бъркате и само с лъжица).

Добавяте олиото на малки дози, като бъркате добре.

Добавяте брашното, смесено със содата, и след това добавяте какаото, като отново разбърквате добре.

Накрая добавяте смлените орехи и разбърквате.

В подходяща тава, намазана с олио и поръсена с малко брашно, изсипвате сместа за кекса.

Слагате да се пече на 200 градуса в предварително загрята фурна.

През това време нарязвате на малки кубчета локума. От него ще ви трябват ок. 2 шепи.

След като шоколадовият сладкиш започне да се втвърдява леко, забучвате парченцата локум равномерно отгоре.

Не натискайте локума, защото той ще потъне от тежестта си, ако не е вече втвърдена сместа.

Времето за печене е ок. 30 мин. Проверете с клечка, преди да го изключите.

След като кексът се охлади леко, го намажете в течен шоколад.

Разрежете шоколадовия кекс с локум и орехи, след като е изстинал напълно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: