Начин на приготвяне
Зелеви сарми с кайма в гювеч - вкусна класика!
Поставете каймата в дълбока купа. Измийте и почистете ориза много, прецедете и го добавете при каймата. Обелете и нарежете лука на ситно, обелете и настържете морковите, прибавете ги към тях в купата.
Нарежете магданоза и копъра на ситно и ги прибавете. Посолете ако е нужно, поръсете с черния пипер и прибавете мекото масло, нарязано на кубчета. Налейте студената вода при плънката и замесете до еднородна смес.
Отделете зелевите листа едно по едно, премахнете твърдата жила от средата на листото и разрежете на две всяко листо. От каймата оформете малки кебапчета (колкото една стиска) и ги навийте едно по едно с листата на рулца.
Така оформените зелеви сарми, подредете в глинен гювеч една до друга на няколко реда. Поръсете с червения пипер, налейте олиото и врялата вода в гювеча. Това ни е сосът, в който ще се варят сармите. Затворете гювеча и включете фурната на 200 градуса, поставете гювеча в нея и печете за 2 часа.
Много вкусни и топящи се в устата сарми от зелеви листа!
Коментари