Начин на приготвяне
В дълбок тиган разтопете свинката мас и задушете ситно нарязания лук и праз. Щом омекнат, добавете подправките и разбъркайте, гответе за кратко.
Прибавете кълцаното месо и разбъркайте енергично, гответе, докато месото промени цвета си. Накрая добавете няколко листа ситно нарязано кисело зеле, опитайте на вкус и при необходимост подправете с подправките.
Изберете здрави зелеви листа и отстранете твърдите жили в основата им.
Завийте сармите, като във всяко зелево листо поставяте по 1 пълна супена лъжица от готовата плънка.
Подредете готовите зелеви сарми в гювеч. Покрийте ги с 1-2 зелеви листа. Налейте вода и/или зелев сок (около 1 ч.ч.).
Покрийте с гювеча с капак. Сложете го в студена фурна и я включете на 160 °C.
Поставете във фурна за около около 2 часа зелевите сарми с кълцано свинско в гювеч.