Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Сарми»Зелеви сарми с кайма в гювеч

Зелеви сарми с кайма в гювеч

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k19k4k20k24
18/12/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
150 мин.
Порции
40
"Колко сармички ще успеете да съберете в гювеча - колкото повече, толкова по-добре, защото са много вкусни"

Необходими Продукти

  • кайма - 1 кг
  • кисело зеле - 1 глава
  • лук - 2 глави големи
  • магданоз - 1 връзка
  • копър - 2 - 3 стръка
  • моркови - 2 бр.
  • ориз - 0.5 ч.ч.
  • вода - 0. 5 ч.ч. студена
  • краве масло - 50 г
  • черен пипер - 2 ч.л.
  • сол - на вкус
  • за соса
  • олио - 4 - 5 с.л.
  • червен пипер - 1 с.л.
  • вода - 1. 5 ч.ч. вряла
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Зелеви сарми с кайма в гювеч - вкусна класика!

Поставете каймата в дълбока купа. Измийте и почистете ориза много, прецедете и го добавете при каймата. Обелете и нарежете лука на ситно, обелете и настържете морковите, прибавете ги към тях в купата.

Нарежете магданоза и копъра на ситно и ги прибавете. Посолете ако е нужно, поръсете с черния пипер и прибавете мекото масло, нарязано на кубчета. Налейте студената вода при плънката и замесете до еднородна смес.

Отделете зелевите листа едно по едно, премахнете твърдата жила от средата на листото и разрежете на две всяко листо. От каймата оформете малки кебапчета (колкото една стиска) и ги навийте едно по едно с листата на рулца.

Така оформените зелеви сарми, подредете в глинен гювеч една до друга на няколко реда. Поръсете с червения пипер, налейте олиото и врялата вода в гювеча. Това ни е сосът, в който ще се варят сармите. Затворете гювеча и включете фурната на 200 градуса, поставете гювеча в нея и печете за 2 часа.

Много вкусни и топящи се в устата сарми от зелеви листа!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Росица Маринова
Росица Маринова
Аз напълних и пиперки заедно със зелевите сърми ! Станаха чудни ?
16.01.2022 11:32
1
1
Покажи всички подкоментари