Начин на приготвяне
Обелете ябълките, почистете от семките и нарежете на дребни парченца. Така подготвени ги приберете в хладилника. Чукнете яйцата и разбийте, заедно със захарта на пухкав яйчен крем. Добавете киселото мляко, олиото, ванилията, индийското орехче, кората на лимона, карамфила и разбийте отново.
Докато разбивате, без да спирате миксера, добавяйте постепенно брашното. След като сместа е готова, изсипете половината във форма за торта с диаметър 24 см, която е предварително застлана с хартия за печене, намазнена и набрашнена.
Печете коледния сладкиш в предварително загрята на 180 градуса фурна за 20 минути. След това извадете, разпределете ябълките отгоре и изсипете останалата смес, като заравните добре навсякъде с помощта на дървена шпатула или лъжица.
Върнете във фурната и печете още 30 минути или до готовност. Проверявайте с клечка. След като сладкишът с ябълки е готов, минете по ръбовете на формата и внимателно откопчайте ринга.
Преместете го в поднос, като ако можете, махнете хартията за печене отдолу. Аз не го направих, защото не исках да се разпадне. Поръсете с пудра захар и поднесете! Да ви е сладко!
Забележка: Пека първо едната половина на сместа, след това добавям ябълките, защото, ако сложа ябълките в сместа и я изпека цялата наведнъж, има опасност да остане сурова. За това първо едната част, после другата. Така изглежда и по-красиво, защото се вижда слоя с ябълките.
Опитайте и вие моята идея за коледен ябълков сладкиш!