Gotvach.bg»Рецепти»Сосове»Маринати»Марината за празнична печена пуйка

Марината за празнична печена пуйка

ЗориЗори
Гуру
1k10k5k7
Марината за празнична печена пуйка
Снимка: Зори
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
35 мин.
Порции
1

Необходими Продукти

  • ябълков сайдер - 1 л
  • ябълков сок - 1 л
  • дафинов лист - 4 бр.
  • звезден анасон - 4 бр.
  • карамфил - 2 розички
  • канела - 3 пръчки
  • морска сол - 1/2 ч.ч.
  • кафява захар - 2 с.л.
  • пипер меланж - 1 с.л. на зърна (или черен пипер, бял пипер, розов пипер)
  • ябълки - 1 бр.
  • лимони - 1 бр.
  • мащерка - 1 с.л. сушена
  • розмарин - 2 стръка пресен
  • салвия - 1 шепа пресни листа
  • чесън - 8 скилидки
  • портокали - 2 бр.
  • лук - 1 малка глава кромид
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Ябълковият сайдер и ябълковият сок се наливат в дълбока тенджера.

Към тях се прибавят нарязаната на едро ябълка, морската сол, пръчките канела, звездният анасон, пиперът на зърна, дафиновите листа, мащерката, кафявата захар и карамфилът.

Щом сместа започне да ври, се разбърква интензивно с дървена бъркалка, докато солта се разтвори напълно. След това тенджерата се дърпа от котлона и се налива литър студена вода.

Портокалите, лукът и лимонът се режат на четвъртинки и се слагат в маринатата. Добавят се начуканите розмарин и салвия, и смачканите скилидки чесън.

Маринатата се оставя да изстине напълно и след това пуйката се потапя в нея. Оставя се в хладилник, за да се маринова в сместа за 24 часа.

След това пуйката се отцежда добре от маринатата и се приготвя за печенето.

С тази марината за празнична печена пуйка си гарантирате неустоимо вкусно ястие.

Весели празници!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: