Начин на приготвяне
Измиваме тиквата цигулка и махаме кората и семената. Нарязваме на парчета, а после настъргваме.
Слагаме в тава настърганата тиква, наръсваме с кристална захар (1 и 1/2 ч.ч.), ванилия (1 пакетче или настъргани ситно корички от портокал ), наливаме олио (1/2 ч.ч.) и вода (1/2 ч.ч.).
Разбъркваме и слагаме в нагрята силна фурна. печем докато омекне, като периодично разбъркваме. Като остане почти без течност е готова. Изваждаме от фурната и охлаждаме.
Приготвяме тиквеника, като лист от фините кори, напръскваме с олио. Прегъваме и намазваме от тиквата. Навиваме на руло, а после на охлюв.
Слагаме в голямата тава на фурната (или друга подходяща), върху хартия за печене, намазана с мазнина.
Когато са готови всички охлювчета, намазваме отгоре с малко олио. Напръскваме с вода и печем в загрята на 180 градуса фурна до златисто.
Готовите охлювчета изваждаме с тавата от фурната, напръскваме с вода и завиваме да омекнат. После поръсваме с пудра захар.
Като се охладят, оставяме в хладилника, завити с найлон. Пудрата захар става мека и тиквените охлювчета стават много вкусни.
Тиквеникът на охлювчета за десерт са готови.