Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Пуешко месо»Печена пуйка»Коледна пуйка с ароматно масло

Коледна пуйка с ароматно масло

Анелия ТерзиеваАнелия Терзиева
Готвач
2823k7143
Коледна пуйка с ароматно масло
Снимка: Анелия Терзиева
1 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
160 мин.
Общо
190 мин.
Порции
8

Необходими Продукти

  • пуйка - 1 цяла (3.5 кг)
  • масло - 100 г
  • мандарини - 1 бр.
  • лимони - 1/2
  • розмарин - пресен
  • мащерка - прясна
  • сол
  • черен пипер
  • моркови - 1 бр.
  • лук - 1 глава
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Смесваме маслото с част от пресните подправки. Розмаринът може да нарежете на ситно.

Натъркваме пуйката със сол и черен пипер от вътре и от всички страни. С помощта на лъжица правим джобчета между месото и кожата.

Това става, като внимателно подпъхваме самата лъжица. В тези отвори слагаме от овкусеното масло и хубаво го разнасяме.

Слагаме от останалото масло вътре и отгоре на пуйката. Това може да направите от вечерта преди печенето, но ако не успеете, и един час преди печенето също ще бъде достатъчен.

Важно е да оставите пуйката да си почине на стайна температура и да не я слагаме студена във фурната.

Във вътрешността на птицата поставяме останалите клонки подправки и нарязаните плодове. Поставяме пуйката в дълбока тава.

Отстрани слагаме нарязаните на едро морков и лук. Доливаме малко водичка и завиваме с фолио.

За всеки килограм месо печем по 40 мин. След като времето изтече (около 2 часа и 30 мин), махаме фолиото и печем до получаване на златиста коричка.

След като извадим печената пуйка я оставяме да си почине поне час преди сервирането.

От соковете и изпечените зеленчуци приготвяме сос, като прецеждаме и оставяме да се редуцира на котлона за десетина минути. Поднасяме пуйката с гарнитура по избор.

Коледната пуйка с ароматно масло е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
52
40
31
20
10
Дай твоята оценка: