Начин на приготвяне
Смесваме маслото с част от пресните подправки. Розмаринът може да нарежете на ситно.
Натъркваме пуйката със сол и черен пипер от вътре и от всички страни. С помощта на лъжица правим джобчета между месото и кожата.
Това става, като внимателно подпъхваме самата лъжица. В тези отвори слагаме от овкусеното масло и хубаво го разнасяме.
Слагаме от останалото масло вътре и отгоре на пуйката. Това може да направите от вечерта преди печенето, но ако не успеете, и един час преди печенето също ще бъде достатъчен.
Важно е да оставите пуйката да си почине на стайна температура и да не я слагаме студена във фурната.
Във вътрешността на птицата поставяме останалите клонки подправки и нарязаните плодове. Поставяме пуйката в дълбока тава.
Отстрани слагаме нарязаните на едро морков и лук. Доливаме малко водичка и завиваме с фолио.
За всеки килограм месо печем по 40 мин. След като времето изтече (около 2 часа и 30 мин), махаме фолиото и печем до получаване на златиста коричка.
След като извадим печената пуйка я оставяме да си почине поне час преди сервирането.
От соковете и изпечените зеленчуци приготвяме сос, като прецеждаме и оставяме да се редуцира на котлона за десетина минути. Поднасяме пуйката с гарнитура по избор.
Коледната пуйка с ароматно масло е готова.