Начин на приготвяне
Добре измийте пуйката и я сложете да се вари заедно с вътрешностите й. Отпенвайте и варете пуйката около час и половина.
Отделете от зелката горните 4-5 листа, а останалото накълцайте. Разпределете зелето в тавата.
Отцедете сварената пуйка и прецедете бульона й.
В загряна мазнина запържете скълцаните ситно лук, гъби и измит ориз и нарязаните ситно пуешки дреболии. Овкусете със сол, червен пипер, стафидите и зелените подправки на око.
Долейте малко мазнина още и 1 ч.ч. от бульона на пуйката. Задушете плънката, докато оризът попие течността.
Напълнете хубаво пуйката и я зашийте. Сложете я в тавата върху овкусеното с малко мазнина и подправки зеле. Долейте 3 ч.ч. бульон.
Намажете пуйката с малко олио отвън и я покрийте със заделените листа кисело зеле.
Пухнете пълнената пуйка са се изпече в предварително загряна умерена фурна за около 90- 120 минути.
15 минути преди да извадите коледната пуйка с кисело зеле махнете листата и я запечете до апетитен загар.
Весела Коледа!
Коментари