Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Баклава»Баклава с кленов сироп и мед

Баклава с кленов сироп и мед

Баклава с кленов сироп и мед
Снимка: Кристина Александрова
1 / 3
01/01/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
80 мин.
Порции
7
"Започнем ли тази вкусна баклавичка, няма да можем да спрем да си хапваме парчетата едно след друго"

Необходими Продукти

  • кори за баница - 1 пакет
  • орехи - 10 бр.
  • шамфъстък - 200 г
  • масло - 100 г (разтопено)
  • За сиропа
  • вода - 250 мл
  • захар - 150 г
  • мед - 50 г
  • кленов сироп - 2 с.л.
  • ванилия - 1
  • лимонов сок - 1 ч.л.
  • сол - щипка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пълнежът ми за тази уникална баклава е смес от орехи (10 ореха) и шамфъстък (200 г), които си натроших в блендера, 100 г разтопено масло.

Аз направих 6-7 охлювчета, вземах лист от готовите кори и по дължината в единия край до средата на листа мазах с разтопеното масло, затварям листа да стане на правоъгълник и слагах от натрошените ядки, навивам на охлюв и в тавичката (боднете ги с клечка за зъби, за да не се разтворят при печенето), пекох ги на 180 градуса до златист загар.

След като се охладиха добре охлювчетата, направих сироп от 250 мл вода, 150 г захар, 50 г мед, 2 с.л кленов сироп, 1 ч.л лимонов сок и 1 ванилия.

Всичко слагам в тенджерка и когато заври и всички съставки се разтворят, заливам баклавичките с врелия сироп.

Украсих баклавата с кленов сироп и мед с останалите орехи и шамфъстък и няколко фурми за разкош.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: