Начин на приготвяне
Пълнежът ми за тази уникална баклава е смес от орехи (10 ореха) и шамфъстък (200 г), които си натроших в блендера, 100 г разтопено масло.
Аз направих 6-7 охлювчета, вземах лист от готовите кори и по дължината в единия край до средата на листа мазах с разтопеното масло, затварям листа да стане на правоъгълник и слагах от натрошените ядки, навивам на охлюв и в тавичката (боднете ги с клечка за зъби, за да не се разтворят при печенето), пекох ги на 180 градуса до златист загар.
След като се охладиха добре охлювчетата, направих сироп от 250 мл вода, 150 г захар, 50 г мед, 2 с.л кленов сироп, 1 ч.л лимонов сок и 1 ванилия.
Всичко слагам в тенджерка и когато заври и всички съставки се разтворят, заливам баклавичките с врелия сироп.
Украсих баклавата с кленов сироп и мед с останалите орехи и шамфъстък и няколко фурми за разкош.