Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Пай»Ябълков пай с кленов сироп

Ябълков пай с кленов сироп

IvelinaIvelina
Мастър Шеф
6478k2k3k3
Ябълков пай с кленов сироп
Снимка: Ivelina
1 / 4
28/07/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
75 мин.
Порции
6
"Изберете хубава форма, в която да приготвите този ябълков пай, за да впечатлите всички, които го видят и опитат"

Необходими Продукти

  • тесто
  • бадемово мляко - 1/4 ч.ч. (или вода)
  • лимецово брашно - 300 грама
  • зехтин - 1/2 ч.ч.
  • канела - 2 с.л.
  • сол - 1/2 ч.л.
  • пълнеж
  • кленов сироп - 2 с.л.
  • ябълки - 4 ч.ч. (обелени и нарязани на тънко)
  • нишесте - 3 с.л.
  • лимонов сок - 3 с.л. прясно изцеден
  • канела - 1/2 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо пригответе тестото. За целта сипете брашното и солта в средно голяма купа. В отделен съд налейте олиото и водата. Разбъркайте и ги добавете към брашното, замесете тесто, но не месете прекалено дълго време.

Разделете тестото на две равни топчета. Завийте едната част с восъчна хартия, а другата разточете между два набрашнени листа хартия на много тънка кора. Трябва да получите кора с диаметър 30 см. Втората топка тесто сложете в хладилника.

Намазнете с малко олио форма за пай с диаметър 22 см. Сложете кората, като притиснете добре краищата.

Направете пълнежа, като за целта смесите лимоновата кора с канелата, кленовия сироп и нишестето. Добавете обелените и нарязани на тънко ябълки. Разбъркайте внимателно.

Разпределете пълнежа върху кората, като натрупате по-голямо количество в средата.

Разточете втората топка тесто и сложете върху пая, изрежете внимателно краищата.

Намажете ябълковия пай с малко вода и го поръсете с бадеми или захар. Хубаво е да направите няколко процепа върху горната кора или да изрежете кръгче в средата, за да се изпуска парата при печенето. Покрийте с фолио.

Загрейте фурната на 200 градуса и печете пая около 30 минути, след което махнете фолиото и допечете за още 15-тина минути.

Ябълковият пай с кленов сироп е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: