Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Чийзкейк»Баклава-чийзкейк с кленов сироп

Баклава-чийзкейк с кленов сироп

Баклава-чийзкейк с кленов сироп
Снимка: Кулинарна мрежа
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Готвене
76 мин.
Общо
76 мин.
Порции
6
"Баклава-чийзкейк с кленов сироп - различен и много впечатляващ сладкиш, чиято рецепта ви подаряваме точно сега"

Необходими Продукти

  • кори за баница - 1 пакет
  • кленов сироп - 150 г
  • вода - 150 мл
  • захар - 200 г
  • канела - 1 ч.л.
  • лимони - 1 бр. кората + 1/2 сок
  • крема сирене - 350 г Филаделфия
  • заквасена сметана - 300 г
  • царевично нишесте - 25 г
  • яйца - 3 бр.
  • ванилия - 1 бр.
  • краве масло
  • орехи - счукани
  • шамфъстък - счукан
  • нар - зрънца, за украса
  • смокини - резенчета, за украса
  • розмарин - стръкчета, за украса
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В касерола слагаме 150 мл вода, 150 г кленов сироп и 100 г захар. Варим 5-6 минути. Махаме от котлона и добавяме 1 ч.л. канела, настъргана кора на един лимон и сока от половин лимон. Разбъркваме и оставяме да се охлади.

В купа слагаме 350 г крема сирене Филаделфия, 300 г заквасена сметана и 100 г захар. Разбъркваме много добре с шпатула (не с миксер).

Добавяме 25 г царевично нишесте и 3 яйца, едно по едно, като след всяко разбъркваме добре. Добавяме 1 ванилия.

Тава, кръгла, с диаметър 20 см намазваме с краве масло и поставяме хартия за печене на дъното и на ринга.

Необходими са ни кори за баница, 1 пакет. Взимаме една кора, намазваме с разтопено краве масло, отгоре поставяме друга. Намазваме също с масло и разрязваме на четири.

Редим в тавата, като единият ъгъл оставяме да излиза извън тавата, да стърчи. Като стане един пласт, поръсваме със счукани ядки, орехи и шамфъстък.

Поръсваме от сиропа и разтопено краве масло. Продължаваме с корите. Отново пласт ядки, сироп. Корите за баклавата трябва да са прилепнали добре до ринга на тавата.

Изсипваме вътре сместа с крема сиренето и заглаждаме хубаво отгоре. Печем в предварително загрята фурна на 170°C (с вентилатор) за 60-70 минути, като отдолу слагаме друга тава с вряла вода (отделна, а не като при крем карамела).

След като се изпече, открехваме вратата на фурната и оставяме за 30 минути вътре. Изваждаме от фурната, изчакваме 10 минути и махаме ринга.

Оставяме да се охлади и поставяме чийзкейка в хладилника за нощ. Декорираме със счукан шамфъстък, зрънца от нар, резенчета смокиня и стръкчета розмарин.

Сервираме ефектната баклава-чийзкейк с кленов сироп!

Източник: Maia Ivanova - Кулинарна мрежа

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: