Начин на приготвяне
В касерола слагаме 150 мл вода, 150 г кленов сироп и 100 г захар. Варим 5-6 минути. Махаме от котлона и добавяме 1 ч.л. канела, настъргана кора на един лимон и сока от половин лимон. Разбъркваме и оставяме да се охлади.
В купа слагаме 350 г крема сирене Филаделфия, 300 г заквасена сметана и 100 г захар. Разбъркваме много добре с шпатула (не с миксер).
Добавяме 25 г царевично нишесте и 3 яйца, едно по едно, като след всяко разбъркваме добре. Добавяме 1 ванилия.
Тава, кръгла, с диаметър 20 см намазваме с краве масло и поставяме хартия за печене на дъното и на ринга.
Необходими са ни кори за баница, 1 пакет. Взимаме една кора, намазваме с разтопено краве масло, отгоре поставяме друга. Намазваме също с масло и разрязваме на четири.
Редим в тавата, като единият ъгъл оставяме да излиза извън тавата, да стърчи. Като стане един пласт, поръсваме със счукани ядки, орехи и шамфъстък.
Поръсваме от сиропа и разтопено краве масло. Продължаваме с корите. Отново пласт ядки, сироп. Корите за баклавата трябва да са прилепнали добре до ринга на тавата.
Изсипваме вътре сместа с крема сиренето и заглаждаме хубаво отгоре. Печем в предварително загрята фурна на 170°C (с вентилатор) за 60-70 минути, като отдолу слагаме друга тава с вряла вода (отделна, а не като при крем карамела).
След като се изпече, открехваме вратата на фурната и оставяме за 30 минути вътре. Изваждаме от фурната, изчакваме 10 минути и махаме ринга.
Оставяме да се охлади и поставяме чийзкейка в хладилника за нощ. Декорираме със счукан шамфъстък, зрънца от нар, резенчета смокиня и стръкчета розмарин.
Сервираме ефектната баклава-чийзкейк с кленов сироп!
Източник: Maia Ivanova - Кулинарна мрежа