Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Новогодишната ми питка

Новогодишната ми питка

Niki ZhelyazkovaNiki Zhelyazkova
Чирак
85742457
Новогодишната ми питка3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
45 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
80 мин.
Порции
10

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг
  • сол - 1 с.л.
  • прясна мая - 1/2 кубче
  • прясно мляко - 200 мл
  • яйца - 3 бр. (2 жълтъка за намазване)
  • захар - 2 с.л. (едната в тестото, а другата в маята)
  • кисело мляко - 3 с.л.
  • олио - 5 с.л.
  • олио - за намазване на корите
  • сусам - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Брашното пресято, кладенче и в него сипвам смесените мокри съставки, предварително смесени.

Маята активирам с 1 с.л. захар и 3 с.л. брашно, половината топла вода. Добавям и нея в кладенчето и започвам да бъркам с лъжица.

От брашното добавям по малко постепенно, колкото поеме. То зависи от големината на яйцата и големината на лъжицата, с която меря олио и к. мляко. Меся меко тесто.

Оставям около час в студена фурна да втаса. Оформям всеки път различно.

Деля тестото на 5 части, от тях четирите ги разточвам на правоъгълни кори, намазани помежду им с олио.

Режа ги на 8 триъгълника и всеки на още по на три ленти. Сплитам трите на плитка и леко правя на топче сплетеното. Така осем такива топки.

Деветата топка я разточвам на правоъгълник и навивам широката му страна на руло до средата. Останалото го нарязвам на ленти, но не докрай и донавивам на руло.

След това го правя на охлюв и слагам в средата, около него слагам 8 те плитчици на топчета.

Втасват празничната питка пак в тавата с хартия за печене. Втасалата питка намазвам с жълтъците, смесени с няколко капки олио. Сусам по желание ръся.

Пека новогодишната ми питка на 180°C за около 30-34 Мин, според фурната.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Niki Zhelyazkova
Niki Zhelyazkova
Браво, радвам се, че ви е допаднала моята рецепта и питкя!
21.01.2023 10:38
Наси Недева
Наси Недева
Супер се получи!
28.12.2022 21:58
2