Начин на приготвяне
Първо активирайте маята в малка част от топлото мляко с захарта и малко брашно. Пресейте брашното, разбийте яйцата с останалите продукти и замесете хубаво гладко еластично тесто.
Оставете да втаса на топло, след което го разделете на шест топки, всяка разточете на обла кора и започнете да ги редите една върху друга като ги мажете с разтопено масло без последната. Разрежете на 8 части, отделете единия триъгълник от него ще оформите средата.
Другите седем триъгълника с помощта на пръчица притиснете по средата ако нямате може с тъпото на ножа.
В тава застлана с хартия за печене подредете седемте листа като леко ги подвивате от широката част, на снимките ще забележите това.
От оставения осми триъгълник оформете центъра, като леко го дърпате да се удължи и разрежете през средата, двете части завийте.
Готовата питка оставете да втаса, когато е готова намажете с разбития жълтък и поръсете със сусам, като се стремите да получите еднакви, равни триъгълници, може и по ваше желание да поръсите по друг начин.
Печете питката в загрята фурна до златисто, декорацията е по желание.
Коментари