Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Питка с рози за 8-ми март

Питка с рози за 8-ми март

Питка с рози за 8-ми март
Снимка: Ваня Георгиева
1 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
8
"Розите за празника са отживелица - затова зарадвайте дамата на сърцето си с уникална питка с розички, която сте приготвили сам"

Необходими Продукти

  • мая - 1/2 кубче прясна
  • яйца - 2 бр.
  • прясно мляко - 350 мл
  • захар - 1 с.л
  • сол - 1 ч.л
  • олио - 2 с.л
  • брашно - 800 - 900 г
  • за намазване на корите
  • масло - 1/2 пакетче
  • за намазване на питката
  • яйца - 1 бр. (жълтъка)
  • прясно мляко - 1 с.л
  • олио - 1 к.л
  • сусам - 2 с.л. (за поръсване)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо активирайте маята в малка част от топлото мляко с захарта и малко брашно. Пресейте брашното, разбийте яйцата с останалите продукти и замесете хубаво гладко еластично тесто.

Оставете да втаса на топло, след което го разделете на шест топки, всяка разточете на обла кора и започнете да ги редите една върху друга като ги мажете с разтопено масло без последната. Разрежете на 8 части, отделете единия триъгълник от него ще оформите средата.

Другите седем триъгълника с помощта на пръчица притиснете по средата ако нямате може с тъпото на ножа.

В тава застлана с хартия за печене подредете седемте листа като леко ги подвивате от широката част, на снимките ще забележите това.

От оставения осми триъгълник оформете центъра, като леко го дърпате да се удължи и разрежете през средата, двете части завийте.

Готовата питка оставете да втаса, когато е готова намажете с разбития жълтък и поръсете със сусам, като се стремите да получите еднакви, равни триъгълници, може и по ваше желание да поръсите по друг начин.

Печете питката в загрята фурна до златисто, декорацията е по желание.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Потребител#185496
Потребител#185496
Разкошна е, като картичка!
10.03.2017 19:36