Лионски сос

12/01/2021
"Лионският сос е чудесен за кюфтенца или пържолки - даваме и рецептата, разбира се"
Приготвяне10 мин.
Готвене25 мин.
Общо35 мин.
Порции4
Сготви+1 точка
19 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 392
  • Преглеждания за месеца1392
  • Преглеждания за седмицата134
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена19

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Лионският сос е лучен сос, подходящ за всички видове месо или кюфтенца. Той е един от класическите основни френски сосове и е изключително вкусен.

Представям ви лесен вариант за приготвянето му.

1. Нарежете лука на тънки полумесеци, а чесъна - на филийки.

2. Разтопете на умерен огън маслото със зехтина и запържете зеленчуците до лек златист загар и омекване. Тук важно е да се сготвят бавно лукът и чесънът, за да омекнат, а не да загарят отвън и отвътре остават хрупкави.

3. Добавете виното и след минута, когато се редуцира, и алкохолът се изпари, сипете брашното и разбъркайте за минута.

4. Наливайте бульона при непрестанно бъркане, за да няма бучки. Бъркайте около 10 минути до сгъстяване и си доливайте още бульон, ако е нужно. Непрестанното бъркане е важно, ако ще сервирате соса, без да го пасирате. В случай че го предпочитате фин, при пасирането ще се разбият останали малки бучки и ще стане съвършено гладък.

Овкусете със сол и черен пипер.

Поднесете с печени меса или кюфтенца вкусният лионски сос.

Добър апетит!

Рейтинг

5 7
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар