Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Банички»Домашно точени дълги банички-подкови

Домашно точени дълги банички-подкови

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Домашно точени дълги банички-подкови
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 8
08/01/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
55 мин.
Порции
10
"Подковата носи късмет, затова направихме повече... и защото това са много вкусни банички"

Необходими Продукти

  • брашно - 360 г + за доомесване и поръсване на плота
  • кисело мляко - 50 г
  • вода - 100 мл
  • яйца - 2 бр. (единия жълтък е за намазване)
  • оцет - 1 с.л.
  • олио - 10 мл
  • захар - 1 щипка
  • сол - 3 щипки
  • мая - 1 ч.л. суха (по желание)
  • За намазване на корите
  • масло - 90 г
  • олио - 30 г
  • Плънка
  • сирене - 200 г
  • яйца - 1 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте брашното в купа и смесете със солта и захарта. Ако се ползва суха мая, тя също се разбърква при брашното. Присъствието на маята в тестото няма да се усеща, защото е малко количество, за да станат по-меки баничките, а не за да бухва тестото. Вие сами решете дали да я прибавите или не.

Направете кладенче в средата и в него сипете млякото, водата, олио, оцет и леко разбити 1 яйце + белтъка на второ.

Омесете гладко и еластично тесто върху набрашнен плот. Когато е готово го покрийте с кърпа или найлонче, за да почине 30 минути. Разделете на 10 малки топки и всяка разточете на много тънка кора, набрашнявайки непрекъснато плота и тестото, за да не ви залепва.

Всяка разточена кора мажете обилно със разтопено и смесено с олио масло. Сгъвайте на две, пак намазвайте с мазнината и разпределяйте от плънка с натрошено сирене и яйце.

Завивайте и издърпвайте крайчетата, за да издължите фитила, след това подвивайте като подкова.

Оформените банички подредете в две тави покрити с хартия за печене или намазнени. Оставете ги да починат 15 минути и намажете с разбит с малко вода жълтък.

Печете на 180 градуса в предварително загрята фурна до златист загар и хапвайте топли на закуска.

Добър апетит!

Домашно точените дълги банички-подкови са готови.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: