Начин на приготвяне
Сложете на котлона в тенджерка млякото и бульона. Когато течността заври, пуснете вътре листенца от клонката мащерка и сипете царевичния грис. Бързо разбъркайте с дървена лъжица, за да не става на бучки.
Намалете огъня, посолете и бъркайте, докато се сгъсти. Тогава сложете маслото и настържете пармезана.
Варете при непрестанно бъркане, докато щом прокарате лъжицата се образува вадичка и се вижда дъното на съда. Целият процес отнема не повече от 5 минути, но зависи и от силата на огъня.
Сипете полентата в малка намазнена тавичка на гладък, равен пласт и оставете да изстине и стегне в хладилник 1 час.
Нарежете на кубчета или триъгълници. Оваляйте всяко в разбит с малко сол белтък и след това в галета, смесена с царевично брашно (не грис).
Изпържете в сгорещено олио до златисто и изваждайте върху кухненска хартия, за да се отцеди излишната мазнина.
Запечете на сух тиган бекона, нарязан на малки лентички. Когато пусне мазнина, ще започне да се пържи и можете да го направите хрупкав или да го оставите по-мек, както желаете.
Извадете го и в отделената от него мазнина сотирайте за кратко гъбите - почистени и нарязани.
Сервирайте панираната полента върху канапе от бекона и гъбите.
Гарнирайте със свежи листенца рукола или спанак.
Може да добавите към предястието панирана полента с гъби и бекон и някакъв сос, който да го обогати.
Добър апетит!