Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Качамак»Панирана полента с гъби и бекон

Панирана полента с гъби и бекон

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Панирана полента с гъби и бекон
Снимка: Yordanka Kovacheva
7 / 9
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
35 мин.
Порции
4
"Щипка магия в кухнята и едно семпло ястие се превръща в чудо, наречено панирана полента с гъби и бекон"

Необходими Продукти

  • полента - 1/2 ч.ч. (царевичен грис)
  • бульон - 1 ч.ч. зеленчуков, гъбен или пилешки
  • прясно мляко - 1 ч ч.
  • краве масло - 25 г
  • пармезан - 50 г
  • мащерка - 1 клонка
  • сол - 2 щипки
  • бекон - 180 г
  • гъби - 150 г пресни или от консерва, печурки
  • белтък - 2 бр.
  • галета - за овалване
  • царевично брашно - за овалване
  • олио - за пържене
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сложете на котлона в тенджерка млякото и бульона. Когато течността заври, пуснете вътре листенца от клонката мащерка и сипете царевичния грис. Бързо разбъркайте с дървена лъжица, за да не става на бучки.

Намалете огъня, посолете и бъркайте, докато се сгъсти. Тогава сложете маслото и настържете пармезана.

Варете при непрестанно бъркане, докато щом прокарате лъжицата се образува вадичка и се вижда дъното на съда. Целият процес отнема не повече от 5 минути, но зависи и от силата на огъня.

Сипете полентата в малка намазнена тавичка на гладък, равен пласт и оставете да изстине и стегне в хладилник 1 час.

Нарежете на кубчета или триъгълници. Оваляйте всяко в разбит с малко сол белтък и след това в галета, смесена с царевично брашно (не грис).

Изпържете в сгорещено олио до златисто и изваждайте върху кухненска хартия, за да се отцеди излишната мазнина.

Запечете на сух тиган бекона, нарязан на малки лентички. Когато пусне мазнина, ще започне да се пържи и можете да го направите хрупкав или да го оставите по-мек, както желаете.

Извадете го и в отделената от него мазнина сотирайте за кратко гъбите - почистени и нарязани.

Сервирайте панираната полента върху канапе от бекона и гъбите.

Гарнирайте със свежи листенца рукола или спанак.

Може да добавите към предястието панирана полента с гъби и бекон и някакъв сос, който да го обогати.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка: