Начин на приготвяне
Полента
В тенджера с дебело дъно се сипват 2.5 л вода с 1/2 с.л. сол или се приготвя зеленчуков бульон. Ползвала съм кубче бульон на Star, той има достатъчно сол и не се добавя повече. Тенджерата се поставя на силен котлон и щом се появят мехурчета по дъното ѝ, се намалява температурата и се изсипва бавно полентата при непрекъснато и енергично разбъркване, така ще се избегне образуването на бучки в полентата. Разбъркването продължава до момента, в който ще се появят мехури. Сваля се от котлона, разбърква се още за кратко, похлупва се и се оставя настрана, като периодично се разбърква, да не се получи плътна кора.
Сос
Сушените гъби се накисват във вода за 15/20 мин. След това се нарязват на дребно. Печурките се обелват и нарязват на филийки. Лукът се наситнява.
В дълбок тиган се сипва зехтин и се добавя наситнената глава лук. Разбърква се за 2-3 мин или докато омекне, и се прибавя наденицата, нарязана на ситно, двата вида гъби на филийки и подправките. Ако се ползва широка наденица, предварително се отстранява обелката ѝ. Добавят се и доматите, малко сол, черен пипер и мащерка. Сместа се оставя още за 15 мин на котлон да къкри. Сваля се от котлона.
Сервира се голяма порция полента, разпределя се из чинията и се залива със сос.